Nimalo diplomatska poruka Miloradu Dodiku, Ukrajina “zahtijeva povratak ikone”

Vijesti 06. jan 202119:05 > 19:34 3 komentara

Nakon što je predsjedavajući Presjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik jučer ustvrdo da je afera ukrajinska ikona izmišljena u Federaciji BiH, ukrajinski ministrar vanjskih poslova oglasio se na Twitteru - navodi da Dodik laže. Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine potvrdilo je da će biti ispitani svi akteri ovog slučaja - među njima sva tri člana Predsjedništva BiH, te ambasador BiH u Rusiji. Komšić i Džaferović potvrdili su da će se pozivu odazvati, ali ne vide svoju povezanost sa konkretnim slučajem.

Ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmytro Kuleba poručio je danas Miloradu Dodiku da laže. Na svom Twitter nalogu ukrajinski ministar komentirao je posljednju izjavu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH kako je afera ikona izmišljena, kazavši, u nimalo diplomatskom tonu kako Dodik ne govori istinu.

Vezane vijesti

“Ukrajinska ikona opekla je ruke čak i iskusnim ciničnim ruskim diplomatama koji su je se odrekli. Ali gospodin Dodik i dalje laže, nadmašujući svoje starije prijatelje. Ukrajina i dalje zahtijeva povratak ikone”.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine jučer je optužio medije iz Federacije da su priču izmislili, odnosno da Ukrajina nikada nije postavila pitanje nestanka te ikone.

“Radi se o porodičnoj ikoni. Ni dan danas organi vlasti nisu tražili tu ikonu. To što ste vi dobili redakcijski zadatak da izmislite priču, to je vaš problem. Ambasador je rekao “na bazi medijskih izvještaja”. Kojih medijskih izvještaja? Ikona je tu, gospodin Lavrov je smatrao da je treba vratiti. Ja ću sada pozvati ljude koji su mi dali tu ikonu i javno vratiti. Ništa nema tu inkrimisano nego smišljate laži da pokrijete poteze Komšića i Džaferovića”, naveo je Dodik.

No stvari nisu tako jednostavne. U nekoliko navrata reagirala je ambasada, odnosno konzulat Ukrajine u BiH zatraživši hitnu informaciju službenog Sarajeva, kako je spomenuta ukrajinska ikona dospjela na teritorij BiH. No bh. strana do sada nije dala odgovor na ovo pitanje. Zbog toga se, kako navode u ambasadi, daje naslutiti da je ikona ilegalnim putem premještena u BiH.

A u MVP-u bez odgovora. Prava adresa jeTužilaštvo BiH, kazali su, koje je napokon, nakon niza urgencija, odlučilo formirati predmet.

Ili kako se navodi u odgovoru…

“U cilju provjera navoda u predmetu formiranom na temelju dopisa ministrice Bisere Turković, vrše se provjere. Biće saslušan i veleposlanik BiH u Moskvi, sve osobe koje su sudjelovale u organiziranju ove posjete, kao i sva tri člana Predsjedništva BiH, zbog eventulanih propusta i dešavanja kojima je narušen ugled Bosne i Hercegovine”.

Članovi Predsjedništva Šefik Džaferović i Željko Komšić odazvaće se iako su pozivom Tužilaštva iznenađeni.

“Predsjedništvo Bosne i Hercegovine kao institucija, ni ja kao član Predsjedništva, nemamo nikakve veze sa dodjelom sporne ikone ministru inostranih poslova Ruske Federacije Sergeju Lavrovu. O tome nije raspravljano u Predsjedništvu, niti je donesena bilo kakva odluka. Ne vidim svrhu u tome da se druga dva člana Predsjedništva BiH pozivaju u Tužilaštvo i na taj način bespotrebno uvlače u cijelu slučaj”, poručio je Džaferović.

“Odazvat ću se pozivu Tužilaštva BiH jer poštujem institucije države, mada iskreno ne znam kakve veze imam sa ikonom koju je Dodik poklonio u svoje ime”, dodao je Komšić.

Rusija je, 23. decembra, vratila ambasadi Bosne i Hercegovine u Moskvi pozlaćenu ikonu, a nakon što je izražena sumnja da se radi o ukrajinskom nacionalnom blagu. Saznajemo da će uskoro biti odražan novi sastanak sa amabadorom Ukrajine u Zagrebu koji pokriva i BiH, no kako su nam kazali u MVP-u, do okončanja istrage, ne mogu ponuditi odgovore koje traži ukrajinska strana.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare