NiP: Američke sankcije su prepoznale secesionizam, blokade i korupciju

Vijesti 07. jun 202207:56 0 komentara
Fena

Stavljanje Marinka Čavare (HDZ BiH) i Alena Šeranića na crnu listu Sjedinjenih Američkih Država jasno pokazuje da su ključni partneri Bosne i Hercegovine iz međunarodne zajednice jasno prepoznali odgovorne rušitelje i kočničare države, navodi se u reakciji Naroda i Pravde.

Sjedinjene Američke Države proširujući listu sankcioniranih osoba na Marinka Čavaru (HDZ BiH) i Alena Šeranića (SNSD) jasno pokazuju da prepoznaju ne samo ključne osobe već i ključne politike koje su antidržavne i antidejtonske.

„Precizno pojašnjavajući zašto su Čavara i Šeranić sankcionirani, najviši zvaničnici američke administracije jasno prepoznaju i osuđuju politiku antidejtonskog i secesionističkog djelovanja SNSD-a. Ovim se pokazuje da međunarodna zajednica nije fokusirana na nekoliko pojedinaca već jasno sankcionira cjelokupnu politiku konflikta, secesionizma i antiustavnog djelovanja. Također, sankcionirajući faktički drugog čovjeka HDZ-a BiH, ovim se jasno detektira politika HDZ-a BiH kao antidržavna. Kroz blokadu ključnih institucija Federacije BiH kao i pokušaj blokade održavanja izbora, HDZ BiH je svoju politiku primarno definirao kao rušilačku“, navodi se u saopćenju Naroda i Pravde.

Iz Naroda i Pravde pozdravljaju ovakve sankcije koje su precizno usmjerene, a posebnim smatraju obrazloženje o uvođenju sankcija.

„Obrazloženjem sankcija svim građanima Bosne i Hercegovine poslata je snažna poruka o politikama koje godinama koče razvoj Bosne i Hercegovine i nastoje urušiti dostignuti nivo integracije države i državnih institucija. Izuzetno je važno što je sankcije obrazložio i sam državni sekretar Antony Blinken time pokazavši da iza sankcija stoji sami vrh administracije predsjednika Bidena“, dodaju iz Naroda i Pravde.

Antiustavno djelovanje SNSD-a, blokade institucija od strane HDZ-a BiH i masovna korupcija u režiji SDA i sama američka administracija vidi kao ključne remetilačke faktore za napredak naše države, navode iz Naroda i Pravde.

„Ovdje se ne stavlja znak jednakosti između članica koalicije SDA-HDZ-SNSD već se jasno ukazuje koje politike ovih stranaka su suštinska prepreka za napredak naše zemlje. Sva tri stuba na kojima stoji ta koalicija, od secesionizma preko blokada do korupcije, moraju biti poraženi zarad budućnosti naše domovine“, kaže se na kraju saopćenja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!