NIP podržao aktivnosti organizacija civilnog društva i predložene izmjene Ustava

Vijesti 24. jan 202215:20 0 komentara
VKBI

Realizirajući zajedničko opredjeljenje da se organiziraju sastanci sa rukovodstvima političkih organizacija danas su predstavnici organizacija civilnog društva Vijeća Kongresa Bošnjačkih intelektualaca, Hrvatskog narodnog vijeća u BiH, Srpskog građanskog vijeća – Pokret za ravnopravnost i Foruma parlamentaraca BiH 1990 u Sarajevu održali susret sa delegacijom NIP-a koju su predvodili zamjenici predsjednika Kemal Ademović i dr. Denis Zvizdić, te politički direktor Rusmir Pobrić.

Tokom susreta delegacije su se međusobno informisale o aktuelnoj društveno političkoj i ustavnoj krizi, kao i pregovorima koji se vode o promjenama Ustava i Izbornog zakona u BiH.

Povezane vijesti

Predsjedavaći Zastupničkog doma PSBIH dr. Zvizdić upoznao je prisutne sa aktivnostima u državnim institucijama i blokadama koje se odvijaju, kao i o svome viđenju aktuelne ustavne krize.

Delegacija NIP jasno je izrazila podršku usaglašenim Principima za izmjene Ustava BiH koje su usaglasile nevladine organizacije, a koje je putem web aplikacije www.izmjeneustava.com podržalo više od 62.000 građana Bosne i Hercegovine iz domovine i svijeta, kao i desetine drugih NGO (KBSA, Institut za genocid Kanada, Društvo za ugrožene narode, Centar za promociju civilnog društva, Jevrejsko kulturno društvo La Benevolencija, Udruga Hrvatski dom i dr.).

“Ponuđeni principi mogu poslužiti za okupljanje snaga kojima je prioritet borba za BiH”

Zamjenik predsjednika Kemal Ademović istakao je da je NIP još ranije podržao ponuđene Principe te da će se još jednom zvanično pozvati članstvo i simpatizeri NIP, koji to do sada nisu učinili, da podrže ponuđene Principe putem web aplikacije.

NIP smatra da ponuđeni Principi mogu biti polazna osnova za okupljanje političkih snaga kojima je prioritetna borba za državu Bosnu i Hercegovinu u kojoj će svi narodi i građani ostvarivati puna ljudska prava i slobode. Rukovodstvo NIP-a ohrabrilo je nevladine organizacije da nastave razgovore i sa drugim političkim organizacijama, prije svih one koje imaju svoje zastupnike u Parlamentarnoj Skupštini BiH, a koje se jasno suprotsavljaju i ne prihvataju etno-nacionalnu podjelu u BiH. Predsjedavajući ZD PSBIH dr. Zvizdić stoji na raposlaganju, u punom kapacitetu, da se zajednički usaglašavaju susreti i aktivnosti zastupnika u PSBIH i organizacija civilnog društva.

Govorilo se i o pitanju rješavanja državne imovine BiH

Tokom susreta posebna pažnja posvećena je i pitanju rješavanja državne imovine BiH gdje je jasno usaglašeno da je osnov za sve razgovore provođenje parvosnažne presude Ustavnog suda BiH kojom je jasno presuđeno da je država BiH vlasnik državne imovine, te da se o pitanju vlasništva ne može pregovarati, a da se kroz proceduru i odlučivanje u PSBIH treba definirati obim i način upravljanja i korištenja državnom imovinom od strane nižih nivoa vlasti. Ovaj stav Predsjedništvo NIP-a je ozvaničilo i na svojoj poslednjoj sjednici.

Predstavnici NGO izrazili su zahvalnost na dolasku rukovodstvu NIP-a, otvorenom razgovoru i opredjeljenosti da se domaćim i međunarodnim zvaničnicima pošalje jasna poruka da je Bosni i Hercegovini mjesto u euro-atlanskim integracijama te da BiH ima pravo biti uređena kao i sve demokratske države u Evropi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!