NiP pozvao Vladu FBiH da svim porodiljama uvede naknadu od 1.000 KM

Vijesti 29. dec 202110:25 1 komentar
NIP

Nakon što je Vlada Kantona Sarajevo uvela naknade za sve porodilje u ovom kantonu u iznosu od 1.000 KM, iz Naroda i Pravde pozvali su Vladu Federacije Bosne i Hercegovine da slijede ovaj primjer.

Sve porodilje u Kantonu Sarajevo će od 1. januara 2022. imati naknadu u iznosu od 1.000 KM mjesečno, a iz Vlade Kantona Sarajevo pojasnili su da je ovo odgovor na negativne demografske trendove koji su odlika cijele Bosne i Hercegovine.

“U Federaciji BiH je u 2020. godini rođeno 16.167 beba. Za porodiljsku naknadu svih porodilja u trajanju od 12 mjeseci, u iznosu od 1.000 KM, kad bi je Federacija sama željela plaćati, trebalo bi oko 200 miliona KM godišnje. Kad uračunamo iznose koje kantoni, gradovi i općine već izdvajaju, taj bi iznos bio znatno manji. Pozivamo Vladu Federacije BiH da radi na tome da sve porodilje u Federaciji BiH imaju pravu na naknadu u iznosu od 1.000 KM. Ovo je hitna mjera koja bi znatno doprinijela da se preokrenu negativni demografski trendovi te da sve porodilje u FBiH imaju jednak tretman“, navode iz Naroda i Pravde.

POVEZANA VIJEST

Opravdanja da novca nema ne stoje, dodaju iz Naroda i Pravde, ukazujući na dvije činjenice. Prva je, kako kažu, da Vlada FBiH još uvijek nema ni Nacrt budžeta za 2022.

“Što jasno ukazuje na to da se budžet donosi potpuno stihijski, uz višemjesečna kašnjenja i bez ikakvog strateškog plana. Druga činjenica je u vezi sa trošenjem budžetskog novca koje je netransparentno, neopravdano i često služi isključivo za brutalnu pljačku građana. Samo bi, recimo, bačeni novac za propali projekt Termoblok 7, više od 230 miliona KM bio dovoljan vjerovatno za dvije godine naknada. Pljačka na tunelu Hranjen, koji je već koštao 100 miliona KM, a za koji se ne vidi rješenje, dovoljno je za godinu dana ovakvih naknada za porodilje. Na aferi respiratori brutalno je ukradeno 10 miliona KM. Vlada FBiH je izdvojila više od milion KM za reklamiranje Vlade FBiH u izbornoj godini, što pokazuje da novca ima, samo što do porodilja ne može stići zbog pljačke koja traje kontinuirano godinama. Za koliko još koruptivnih afera o kojim se šuti ili za koje ne znamo, koliko novca pokradenog kroz javna preduzeća, tendere, koliko je to naknada za porodilje ili neku drugu kategoriju? Novca, dakle ima, prestanite krasti i svim porodiljama uvedite jednake naknade“, poručuju iz Naroda i Pravde.

Iz Naroda i Pravde poručuju da im je cilj jednaka porodiljska naknada za sve porodilje, u cijeloj BiH.

“Ovo je političko pitanje prvog reda jer se radi o našem demografskom opstanku, jednakopravnom tretiranju svih građana i konačnoj promjeni paradigme u kojoj će vlast biti u službi građana a ne obrnuto. U Kantonu Sarajevo, tamo gdje smo dobili povjerenje građana, pokazali smo kako su moguće stvari koje su do jučer bile nezamislive. Mladi koji prvi put rješavaju stambeno pitanje, njih oko 1.000 dobilo je po 10.000 KM subvencije, sva djeca imaju pravo na subvenciju za vrtiće, porodilje naknadu od 1.000 KM. Sve je ovo moguće u svakom dijelu naše domovine, samo je pitanje šta je vlasti bitnije, javni interes, njeni građani, ili stranački interes, interes uskog kruga ljudi“, zaključili su na kraju iz Naroda i pravde.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare