“Nisam paket da me izruče”

Vijesti 12. aug 202118:57 1 komentar
N1

Nema uvjeta za izručenje Zdravka Mamića Hrvatskoj - u glas su danas u Sudu BiH ponavljali postupajući tužitelj i Mamićeva obrana. Do konačne odluke o hrvatskom zahtjevu za izručenja, ipak, čekat će se još neko vrijeme, a u međuvremenu Mamiću je Sud odredio mjeru zabrane putovanja. Sam Mamić je poručio kako nije paket pa da ga izručuju, te da bi trebao dobiti nagradu jer je pokazao korumpirane suce u Hrvatskoj.

Zdravko Mamić samouvjeren pred ulazak u dobro mu poznatu zgradu Suda BiH.

Ne očekujem ništa“, poručio je Mamić.

N1: Ne očekujete izručenje, je li?

Ma nikad u životu. Kome je do izručenja? Nisam ja paket da me izruče“, odgovorio je.

A samouvjerenost nije bila bez pokrića, jer je Tužiteljstvo BiH na ročištu ustvrdilo kako nema uvjeta za Mamićevo izručenje, kako to traži Hrvatska.

Hrvatski zahtjev za izručenje dolazi nakon što je Županijski sud u Zagrebu njemu i njegovu bratu Zoranu odredio pritvor u sklopu istrage zbog sumnji da je sucima Županijskog suda u Osijeku davao mito kako bi ga oslobodili optužnice za izvlačenje novaca iz “Dinama”. Tužiteljstvo BiH se protivi izručenju zbog činjenice da se Mamić sastajao sa sucima u Doboju, Banjaluci i Širokom Brijegu. Osim toga, pošto je prijavio davanje dara, po zakonima BiH bio bi oslobođen.

U oba slučaja, krivičnog dijela davanja dara, i krivičnog djela davanja dara radi trgovine uticajem, je previđena ta blagodet, koja nije izbor tužitelja nego je pravo osobe koja je dala dar, ukoliko prijavi dati dar prije njegovog otkrivanja, da bude kvalifikovano kvalifikacijom koja omogućava oslobađanje od kazne“, kazao je Oleg Čavka, tužitelj.

S argumentacijom Tužiteljstva, suglasna je obrana Zdravka Mamića, uz ocjenu kako su posrijedi politički ciljevi Zagreba, a nikako pravni.

Sva priča jednostavno pada u vodi. Nije uopće pitanje hoće li Mamić biti izručen RH, nego je pitanje zašto uopće došlo do ovoga. Jer je svima valjda jasno i pravnicima početnicima, da nisu ispunjeni uvjeti za izručenje“, istakao je Davor Martinović, odvjetnik Zdravka Mamića.

Sudac Mirsad Strika već na ročištu je najavio kako će odrediti mjere zabrane Zdravku Mamiću, čemu se nije protivila ni njegova obrana.

Ja ću odrediti mjeru zabrane putovanja, da Vam se oduzme pasoš i zabrani putovanje sa ličnom kartom izvan BiH“, izjavio je Mirsad Strika, sudac.

Poslušat ću i pridržavat ću se svih izrečenih mjera koje će Sud propisati, konkretno Vi”, rekao je Mamić.

Hrvatsko ministarstvo pravosuđa uputilo je BiH dvije zamolnice za izručenje Zdravka i Zorana Mamića. Obojica trenutno borave u BiH, premda im je zagrebački sud odredio pritvor zbog podmićivanja sudaca, a ranije su osuđeni na višegodišnje zatvorske kazne zbog isisavanja novca iz Dinama.

I sam Zdravko Mamić u svom osebujnom stilu obratio se u sudnici. Zahvalio se organima BiH, koji su mu, kaže, omogućili normalan život. Smatra da bi trebao dobiti i nagradu zbog prokazivanja korumpiranh sudaca u Hrvatskoj, a ne da proživljava sve ovo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare