#NisamPrijavila – mogu li ispovijesti zlostavljanih žena pomoći drugim ženama

Vijesti 27. dec 202119:22 > 28. dec 2021 12:59 0 komentara

U petak je Nina Stojaković, objavila potresnu priču o zlostavljanju, koje je njena sestra Lidija preživjela, i o potpunom izostanku reakcije policije. Viralan je postao hashtag #nisamprijavila. Istog dana, u Sarajevu je Tužilaštvo KS podiglo optužnicu protiv Eldina Hodžića, kojeg je bivša supruga Alma Kadić, nebrojano puta prijavljivala, no nije pomoglo, ubio ju je. Mogu li hiljade ispovjesti zlostavljanih žena sa društvenih mreža, pomoći ženama koje su se našle u istoj poziciji kao Lidija i Alma.

#Nisamprijavila jer me nije silovao nego samo napao, ljubio i pipkao pa nije bilo dokaza.

#NisamPrijavila jer sam imala premalo godina i nisam znala šta radi.

#NisamPrijavila jer nisam imala gdje i jer me bilo sram i jer sam bila u strahu za svoj i život sina.

Iskreno, do skoro nisam ni znala da imam šta da prijavim. Toliko je nasilje normalizovano #nisamprijavila.

Mnogo njih nije, ali jeste Alma Kadić. Imao je zabranu prilaska, nije je poštovao. Tražila je pomoć policije, Centra za socijalni rad, na društvenim mrežama, nije pomoglo. U julu prošle godine, bivši suprug Eldin Hodžić Almu je ubio pred očima roditelja.

“Svuče je za kosu, i pištolj, babo njen govori šta to radiš? Ona ništa ne progovara. Kako se popela na ploču, zavika majko, da ja bježim. Ma kakvo bježanje. Ona opet majko. Uperio je i u mene pištolj. Mene nije strah, rekoh pucaj. Kontam halalit ću svoj život za njen”, kazala je Sevda Kadić, majka ubijene Alme Kadić.

Pucao je i djevojčica je ostala bez majke. A porodica sa pitanjem zašto.

“Pitam se svaki dan da li se moglo nešto uraditi. Još nisam dobio odgovor”, kazao je Almedin Kadić, bratu ubijene Alme.

U Petak je Tužilaštvo KS podiglo optužnicu, ubistvo nakog dužeg zlostavljanja.

“Optuženi se tereti da je usmrtio člana svoje porodice koju je prethodno u dužem vremenskom periodu zlostavljao, potom ugrozio sigurnost prijeteći drugoj osobi i bez odobrenja nadležnog organa nabavio i držao vatreno oružje i municiju”, saopćili su iz Tužilaštva.

Potpune zaštite nema dok je god je zlostavljač na slobodi kažu u jedinoj sigurnoj kući u Sarajevu.

“Teoretski, mi imamo i zaštitne mjere i procesuiranje slučaja, ono što jeste problem, jeste sankcionisanje, blage kazen za nasilje u porodici. Uslovne kazne koje ne daju previše sigurnosti žrtvama”, kazala je Mubera Hodžić Lemeš.

Sramota, strah, finansijska nezavisnost, nepovjerenje u sistem samo su neki od razloga zbog kojih nasilje prolazi nasilnicima.

“Žene koje dolaze u sigurnu kuću su vrlo teški, najteži slučajevi, i prijave nasilje onda kada je poslednja situacija sa kojom ne mogu da se nose kada je u pitanju ugrožavanje života njihovog, ili njihove djece. Žene ne prijavljuju prvo nasilje, najčešće prvo nasilje ne prepoznaju”, dodaje Lemeš.

Procjene su da je svaka druga žena u BiH preživjela neki vid nasilja. Da je nasilje i u BIH pravilo, a ne izuzetak postalo je jasno nakon što se iz Srbije proširio hashtag #nisamprijavila, a nakon što je Nina Stojaković, na Twiteeru podjelila priču sestre Lidije, koju je kako je navela godinu i po zlostavljao reper Numero.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!