“Ništa ne može nadomjestiti zagrljaj bolesnog djeteta i majke”

Vijesti 23. jun 202119:15 > 19:25 0 komentara
N1

U krugu Univerzitetsko kliničkog centra Tuzla danas je položen kamen temeljac za izgradnju druge Roditeljske kuće u Federacije Bosne i Hercegovine. Taj objekat će koristiti roditelji djece koja se liječe od malignih oboljenja u UKC-u Tuzla.

Mali Mihajlo iz Brčkog boluje od leukemije i trenutno je na terapiji održavanja u rodnom gradu, a prethodno je sedam mjeseci boravio na liječenju u UKC-u Tuzla sa majkom Dajanom.

Osjećate se kao da ste sami. Odjednom nas dvoje sami. Još taj Covid. Inače nema posjeta ali sada je bilo strašno teško“, rekla je Dajana Kenjić, majka.

Na Odjelu hematologije i onkologije Klinike za dječije bolesti, trenutno se liječi 11 djece, a inače oko 15 djece u ovom kantonu godišnje oboli od raka i dolazi na liječenje.

Tu podrazumijevamo kemoterapiju, radioterapiju, upućivanje na transplataciju, hriruške operacije. Liječenje djece sa malignom bolešću je vrlo kompleksno, zahtjevno. Za sada smo zadovoljni rezultatima“, istakla je Amila Latifagić, Odjel hematologije i onkologije UKC TZ.

Olakšanje roditeljima u budućnosti trebala bi biti Roditeljska kuća koja će imati 400 kvadrata stambenog prostora za boravak pet porodica u svakom momentu.

Vidimo koliko ta kuća znači jer u Sarajevu je preko 200 porodica boravilo do sada od 2016. godine. Očekujemo da ovim projektom pomjerimo standarde naprijed prema zapadnim zemljama i da olakšamo djeci i roditeljima. Rak je bolest cijele porodice, ne samo djeteta i majke“, naveo je Fikret Kubat, Udruženje Srce za djecu oboljelu od raka.

Zaista ćemo približiti djecu i roditelje da izađu iz bolničkog ambijenta i osjete barem djelomično toplinu svog doma. Ništa ne može nadomjestiti zagrljaj bolesnog djeteta i majke. Ovim projektom smo napravili korak“, istakao je Alen Kamerić, v.d.direktor UKC Tuzla.

Za ovaj projekat Kuvajt je donirao 800.000 KM, Vlada TK 50.000 te 30.000 Tuzlansko muftijstvo. Najveći benefit imat će roditelji i djeca koja se bore za život.

Ova roditeljska kuća je dobra investicija. I ko god može, voljela bih da pomogne. Kada ste tu, može da dođe i otac ili bilo ko od rodbine. Drugačije je, lakše je“, naglasila je Kenjić.

Roditeljska kuća bi trebala biti izgrađena do kraja godine i stavljena u funkciju. Ostaje upitno njeno finansiranje, ali Udruženje se nada podršci opština iz ovog kantona.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!