Ništa od subvencija za banjalučke prevoznike

Vijesti 22. mar 202213:09 0 komentara
N1

Banjalučki prevoznici neće dobiti subvenciju od 500.000 KM koja im je trebala ublažiti gubitke u poslovanju uzrokovane rastom cijena goriva. Ovo je epilog današnje Vanredne sjednjce skupštine Grada na Vrbasu.

Iako je odluka o subvencijama bila na dnevnom Skupštine, na zahtjev predlagača, odnosno gradonačelnika Draška Stanivukovića, sa dnevnog reda je povučena, jer nije bilo kompromisa sa skipštinskom većinom kko poreza na nepikretnosti.

“Kako vi niste imali političkog razumijevanja, mi nemamo tog novca za prevoznike“, rekao je Stanivuković, naglašavajući kako se grad obavezuje da će prevoznicima nadoknaditi štetu u narednih 30 do 60 dana.

Stanivukovićev uslov

Inače, odluka o subvenciji prevoznicima u iznosu od pola miliona, uslovljena je Stanivukovićevim zahtjevom da se

stopa poreza na nepokretnost vrati na stari nivo, što nije dobilo zeleno svjetlo skulštinske komisije kao i nekoliko drugih odluka o kojima se trebalo razmatrati poput gradnje novog parka, prodaje hale u Poslovnoj zoni Ramići itd.

“Mi nemamo odakle da damo 500.000 KM i prijedlog da mi dugoročno finansiramo javni prevoz pada u vodu”, rekao je Stanivuković ističući kako je “većina odbila četiri miliona u budžetu, a sad traži da mi damo pola miliona maraka”.

Ipak, odbornici su jednoglasno podržali subvencije karata za određene kategorije stanovništva – djecu iz višečlanih porodica i penzionere. Time će biti realizovana isplata 1,2 miliona maraka subvencije prevoznicima za ovu namjenu.

Da je rasprava protekla u demomratskom tonu naglasio je predsjednik Skupštine Mladen Ilić, pozivajući Gradsku upravu da sa prevoznicima sjedne za sto.

“Ne znam kako neko može nekoga primorati da nešto potpiše, kao što to prevoznici tvrde. S druge strane, njima je potrebna pomoć. Većina je spremna da ovaj talas poskupljenja ne bude i u javnom prevozu, ukoliko je grad u mogućnosti da subvencioniše tu razliku”, rekao je Ilić.

Podsjetimo, prevoznici korekciju cijenovnika zahtjevaju od 1. marta, kada su Gradskoj upravi poslali zahtjev o kijem je trebaka da odluči Skupština grada. S obzirom na to da njihov zahtjev do 15. marta nije proslijeđen skupštini na odlučivanje, protiv gradonačelnika su najavili tužbu. Istovremeno tražili su i sastanak s Stanivukovićem na koji on nije pristajao, nudeći prevoznicima da njihove probleme sasluša gradski menadžer Bojan Kresojević. Zbog svega su održana i dva protesta prevoznika, prvi 11. marta petominutnim obustavom rada autobusa na linijama gradskog prevoza, a drugi 16. marta kada su duž glavne gradske saobraćajnice parkirali 30-ak autobusa.

Korekcija cjenovnika

Današnja dešavanja u gradskoj Skupštini prevoznici su pratili s velikom pažnjom. Dejan Mijić, predsjednik Udruženja saobraćaja i veza Republike Srpske pozdravio je odluku gradonačelnika da konačno sjedne s prevoznicima.

“Jasno je da je ugovor prekršen. Prema njemu komunalne djelatnosti ne mogu poslovati u minusu, a mi mjesecina poslujemo u minusu”, istakao je Mijić pojašnjavajući da odluka o subvenciji od 1,2 miliona maraka, ne znači subvenciju prevoznicima, već nadoknadu sredstava prevoznicima za usluge koje su, po obećanju grada, jeftinije naplaćivali građanima.

“Mi subvencije nismo ni tražili, već korekciju cjenovnika. Nemamo ništa protiv da se ta razlika plati iz gradske kase“, rekao je Mijić naglašavajući da ih ne raduje poskupljenje cijene za građane.

Prema zahtjevu prevoznika, dođe li do usvajanja novog cjenovnika i budu li to plaćali građani, cijena jedne vođenje autobusom javnog gradskog prevoza u Banjaluci koštaće oko 40 feninga više nego sada. Umjesto 1.80 KM cijena jedne vožnje na jednoj liniji iznosiće oko 2.20 KM.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!