Ništa od ukidanja akciza: Dom naroda usvojio Zakon uz amandman Dušanke Majkić

Vijesti 29. aug 202212:49 2 komentara
F.Z./N1

Delegati Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine usvojili su danas Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u drugom čitanju. No, zakon je usvojen u različitom tekstu u odnosu na onaj koji je Predstavnički dom usvojio ranije.

Delegati Doma naroda PSBiH usvojili su amandman Dušanke Majkić kojim se ukidanje akciza ograničava na 30 dana. Za je glasalo osam delegata, protiv sedam, uz entitetsku i opću većinu.

Podsjetimo, Komisija za finansije i budžet PSBiH nije podržala ovaj amandman. Poslanik Predstavničkog doma PSBiH Saša Magazinović, predstavljajući prijedlog zakona, pozvao je delegate da usvoje zakon bez amandmana, do čega nije došlo.

Za izmjene Zakona o akcizama glasalo je svih 15 delegata.

Formirana je i komisija koja će raditi na usaglašavanju ovog zakona, a iz Doma naroda predloženi su Amir Fazlić, Lidija Bradara i Dušanka Majkić.

Da bi zakon bio usvojen, odnosno da bi akcize bile ukinute – što su tražile i vlade oba bh. entiteta, potrebno je da bude usvojen u identičnom tekstu. Ukoliko do toga ne dođe, zakon će se smatrati odbijenim.

Delegati Doma naroda usvojili su i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH jednoglasno.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare