Niz incidenata u Mostaru izazvao nesigurnost kod građana

Podijeli:

Nakon niza incidenata koji su se prethodnih dana dogodili u Mostaru, jučerašnji dan u gradu na Neretvi obilježila je pucnjava iz dva automobila koja su bila u pokretu. Iako žrtava na svu sreću nije bilo, ponovo se povlači pitanje sigurnosti. I dok policijski organi tvrde da razloga za zabrinutost nema, građani ne misle tako.

Huliganski neredi, paljevina kafića, pucnjava usred dana… samo su neki od incidenata koji su se dogodili u prethodnih mjesec dana. Sve to izazvalo je osjećaj nesigurnosti kod građana.

Nedostatak policijskog kadra

Statistike govore da je stanje u HNK-a sve bolje, a u MUP-u da je sigurnosna situacija na zadovoljavajućem nivou.

“Mi imamo manje kaznenih djela u ovih pola godine nego u 2020. godini. Uzroke treba tražiti u široj društvenoj zajednici, ne samo u MUP-u. Jer počinitelji ovih kaznenih djela su uglavnom osobe od 19 do 25 godina”, rekao je Ljudevit Marić, portparol MUP-a HNK-a.

Sigurnosnu situaciju usložnjava nedostatak policijskog kadra, kao i politički problemi u vezi s izborom komesara. No i bez 230 policijaca koliko ih nedostaje, Slađan Bevanda, ministar unutrašnjih poslova tvrdi da policijski službenici daju svoj maksimum, te da se nedostatak ljudstva ne reflektira na sigurnost u gradu.

“Policija apsolutno djeluje jedinstveno, kao jedan organ, jedno tijelo i nastoji zaštiti sve građane u ovoj županiji. Ovo politikanstvo koje se dešava oko nas nam jednostavno ne pomaže, ali ono ne dopire previše do policijskih službenika, oni su svjesni svoje zadaće”, naveo je Bevanda.

Apel Kordića

A da je što prije potrebno riješiti pitanje komesara i zapošljavanja, mišljenja je mostarski gradonačelnik Mario Kordić. Apel u vezi s tim je, kaže, uputio ka većim nivoima vlasti.

“Moguće da je povezano s nedostatkom policijskih službenika. Ja sam osobno molio više instance vlasti da se malo intenzivnije uključe u odabir komesara i da se riješi ta priča oko zapošljavanja policijskih službenika kako bi sigurnosna situacija ostala dobra ili ne daj Bože da se otme kontroli”, istaknuo je Kordić.

Pored narušavanja javnog reda i mira, učestalih pljački, napada i drugih incidenata, u MUP-u HNK posebnu pažnju skreću na kazneno djelo nasilje u porodici koje je od marta prošle godine u porastu za 85 posto.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar