Nizozemska ministrica u Potočarima: Nudimo vam svoje najdublje izvinjenje

Vijesti 11. jul 202213:12 > 13. jul 2022 13:49 1 komentar
N1

"Kao dio zajednice koja je zakazala da pruži zaštitu ljudima Srebrenice, Vlada Nizozemske dijeli političku odgovornost", poručila je nizozemska ministrica odbrane Kasja Ollongren na komemoraciji povodom 27. godišnjice genocida u Srebrenici.

“Već 27. godina ovo mjesto čuva jedno strašno sjećanje – sjećanje na duboki strah svih onih koji su u julu 1995. godine ovdje očajnički tražili zaštitu, ali i sjećanje na potpunu bespomoćnost vojnika UN-a koji su jako željeli da im tu pomoć pruže. Ovo su vaša, ali i naša sjećanja. Sjećanja su to na strašan genocid koja jednostavno neće nestati protokom vremena”, istakla je na početku obraćanja u Memorijalnom centru Potočari.

Ollongoren još jednom podcrtava poraz međunarodne zajednice.

“Mi duboke osjećaje gubitka i bola dijelimo sa vama svake godine. Iako su ovdje oduzeti glasovi 8.372 osobe, mi ih još uvijek čujemo u ovoj tišini – kao beskonačni plač iz groba. Taj tihi plač nas poziva da koristimo svoj glas da podsjećamo cijeli svijet šta se ovdje desilo i podsjećamo na obećanje međunarodne zajednice da će vas zaštiti”, napominje ona.

Nizozemska je, tvrdi, u naporu da zaštiti stanovništvo učestvovala sa najboljim namjerama.

“Uprkos tim najboljim namjerama, Srebrenica je bez milosti pregažena. Čak i tada naši vojnici su nastavili raditi ono što su mogli”, izjavila je ona.

Ono što se sada može učiniti, dodaje ona – jeste pogledati historiji u oči.

“Samo je jedan krivac za strašni genocid – tzv. Vojska Republike Srpske. Ali, bit ću jasna – međunarodna zajednica je zakazala da pruži zaštitu ljudima Srebrenice. Kao dio te zajednice, Vlada Nizozemske dijeli političku odgovornost. Zbog toga, nudimo vam svoje najdublje izvinjenje”, istakla je.

Sjećanja na juli 1995. godine zauvijek su povezale Bosnu i Hercegovinu i Holandiju, napominje ona, dodajući i da se, između ostalog, u Haagu trenutno radi i na nacionalnom spomeniku žrtvama genocida u Srebrenici. Pojasnila je kako članovi porodica žrtava genocida i veterani holandskog bataljona rade na tome zajedno, a sve s ciljem izgradnje nade i budućnosti u kojoj će se čuti zajednički glas.

Podsjetimo, posljednja u nizu presuda da nizozemski plavi šljemovi nose odgovornost za ljude koje su predali u ruke Ratku Mladiću stigla je 2019. godine. Tada je Vrhovni sud Kraljevine Holandije potvrdio raniju presudu kojom je odgovornost holandskog bataljona pri Ujedninjenim nacijama (UN) u julu 1995. godine u Srebrenici ograničena na smrt 350 osoba. Riječ je o osobama koje su nakon pada Srebrenice 11. jula 1995. godine zatražile spas u krugu baze UN-a.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare