Nižu se diplomatski skandali, N1 nezvanično saznaje predstoji i novi: Idu izbori

Vijesti 24. jul 202221:49 4 komentara
N1

BiH je zemlja bez ugleda u svijetu, ocjena je bivših diplomata. Diplomatije skoro pa i nema. No, lobiranja ne izostaju. No, ne za BiH. Nižu se diplomatski skandali, čak su možda i novi na pomolu. Stručnjaci pozivaju visokog predstavnika da djeluje i na ovom polju jer sistem vanjske politike ne treba i smije ovako funkcionisati.

Malo kome je poznato ko su bh. ambasadori po svijetu. Po ustaljenoj praksi uglavnom su to članovi rodbine, prijatelji ili stranačke kolege članova Predsjedništva. Funkcija ambasadora kao nagrada za lojalnost, kažu sagovornici. Sa obavezom lobiranja, ali ne za državu, već interese šefova.

“Spoljna politika i diplomatija su u rukama ljudi, nekoliko ljudi ustvari koji sprovode šta god žele, ali niko ne razmišlja o državnom interesu i kako ustvari država da se preko diplomatije kroz spoljnu politiku razvije. I danas imamo jednu situaciju koja je užasno tužna, čak bi rekao i tragična a to je da je BiH zemlja koja nema apsolutno nikakav ugled u svijetu”, kaže Slobodan Šoja bivši bh. ambasador.

A to, nastavlja Šoja, dokazuju brojke zvaničnih poziva bh. zvaničnicima za bilateralne posjete drugim zemljama, koje nisu za pohvalu. Kao što nisu ni pojedine posjete. Poput one posljednje člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika Izraelu, čiji su visoki zvaničnici odbili sastanak s njim. Do susreta Dodik – Hercog, došlo je, no slučajno, na očito nezadovoljstvo izraleskog predjednika.

Hercog: Ko ste vi?
Kovačević: Ja sam ambasador BiH. Predsjednik Dodik bi volio…
Hercog: Ali pričali smo putem telefona.

Što Dodika nije spriječilo da se fotografijom sa predsjednikom Izraela pohvali na društvenim mrežama. Zvaničan karakter posjete Izraelu ostao je nepoznat, a zbog susreta sa ruskim ambasadorom u trećoj zemlji optužen je, pored ostalog, za pokušaj jačanja ruskog interesa.

“Naša diplomatija se urušava tako da se tu stvara onaj vakuum, ona je neaktivna i onda te retrogradne snage pune taj vakuum, uključujući i Čovića i Dodika, možete misliti oni se u svemu razlikuju osim u tom pravcu da podijele ovu zemlju konačno”, navodi Edhem Pašić penzionisani bh. diplomata.

O bh. diplomatiji govorio je i bivši ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak.

“Imamo i jednu vrlo tešku priču koja se pojavila da je tamo bilo govora i o nekoj prodaji resursa Republike Srpske, vidjeti ćemo šta je od toga tačno, ali sve u svemu jedna sveukupna ocjena ove posjete je jedna čista nula, jer ništa od toga nije imala ni Republika Srspka ni BiH osim još jednog novog diplomatskog skandala ove ekipe iz Sarajeva”, pojasnio je Crnadak.

A kako nezvanično saznajemo, uskoro bi moglo doći i do novog skandala. Sprema se, kažu nam izvori, rotacija ambasadora, no ovaj put prije oktobarskih izbora. Iako međunarodna zajednica niti Zapad to ne bi primili sa oduševljenjem, strah od gubitka izbora jači je. Dovoljan čak i za ne tako čest jednoglasan dogovor članova Predsjedništva.

“Ja iskreno ne mogu povjerovati da tri čovjeka u Predsjedništvu koji javno demonstriraju da ne funkcionište Predsjedništvo ni u čemu što je bilo važno za građane u ove 4 godine, da će se opet složiti samo oko kadrovskih imenovanja ali kao što vidimo imenovani su viceguverneri Centralne banke, dva viceguvernera, tako da vrlo čudna iemnovanja i tu su se odmah dogovorili”, navodi Draško Aćimović bivši bh. diplomata.

Pa neka se, poručuju sagovornici, lako dogovore i oko Zakona o vanjskoj politici BiH, koji i dalje ne postoji, te otvaranju diplomatsku akademije kako bi ambasdori, kada ih već biraju po podobnosti, bar za to budu školovani. No džaba sve, bez jedinstevnog glasa.

Više u prilogu Sande Arnautović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare