Nižu se osude na poteze NSRS: Cijela BiH bi mogla ispaštati

Vijesti 11. feb 202219:58 1 komentar
N1

Osude jučerašnjeg usvajanja Nacrta zakona o VSTV-u nižu se, ali bi u konačnici mogla ispaštati cijela BiH, s obzirom da bi se mogla stopirati sredstva EU fondova za pravosuđe. Predsjednika SNSD-a to ne zanima. Poručuje da će nastaviti dalje. Opozicija u RS poručuje, to je samo politički trik. Iz Federacije BiH prst upire u Chrstiana Schmidta koga nigdje nema.

Nećemo čekati godinu dana, već tri mjeseca, poručuje predsjednik SNSD-a Milorad Dodik koji kaže kako se ne krši Ustav usvajanjem Nacrta zakona o VSTS-u u Narodnoj skupšini.

Ovo je samo politički trik, poručuju iz opozicije u Republici Srpskoj. Dodik je do sada više puta kapitulirao, kaže Nebojša Vukanović.

Kapitulirao ili ne, Dodik je do sada sproveo svoj naum. I ono što radi, za pravne eksperte jeste podrivanje Ustava, ali ne i krivično djelo. Poručuju da Krivični zakon u BiH to ne prepoznaje.

Reaguju iz međunarodne zajednice i institucija. Nakon PIC-a, Evropske komisije i američke ambasade BiH, poruka i iz OSCE-a da poslanici u NS povuku sporni zakon jer on šteti svim građanima BiH, ali i otvara put za koruptivne radnje. Reaguju i iz EPP-a. kažu da bi BiH, ne samo RS, mogle ostati bez većih sredstava kada su u pitanju reforme, upravo recimo, pravosuđa

Povezane vijesti

“BiH je jedna obitelj. Mislim da se stvari moraju rješavati unutar obiljeti, a ne tražiti pomoć s vana”, rekla je danas Željana Zovko, potrpedsjednica EPP-a.

Upravo ovakvi istupi smatraju se blagom reakcijom međunarodne zajednice. Prijetnje svim građanima i izostanak oštrijih reakcija i sankcija, glavni su uzrok što Milorad Dodik ima vjetar u leđa.

Opširnije u prilogu Slaviše Starčevića.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare