Nižu se spekulacije o motivima ubistva policajca, i Dodik ima svoju teoriju

Vijesti 24. mar 202219:21 1 komentar

U Tužilaštvu Bosne i Hercegovine saslušana je osoba inicijala D.R. koje je pod istragom kao mogući učesnik u teškom ubistvu načelnika kriminalističke policije Prijedor Radenka Bašića. Očekuje se i objava o određivanju pritvora.

Četvrti dan od ubistva načelnika krim policije u Prijedoru Radenka Bašića, aktivnosti policije “na oko manje”, ali navodno itekako prisutne. Juče uhapšeni D.R. danas je predat Tužilaštvu Bosne i Hercegovine u kojem je i saslušan.

“Navedeni osumnjičeni dovodi se u vezu sa organizovanom kriminalnom grupom koja je djelovala na području Gradiške i drugih gradova, a takođe je pod istragom kao mogući učesnik u teškom ubistvu načelnika Sektora kriminalističke policije Prijedor”, rekao je Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH.

Podsjetimo, D.R, nezvanično Dalibor Railić Dugi, još juče je uhapšen, pa je od strane Okružnog javnog tužilaštva pušten, da bi ponovo bio uhapšen. U slučaju istrage ubistva policajca “gordijev čvor” su i nadležnosti. Dok od početka istrage u Okružnom javnom tužilaštvu Prijedor tvrde da oni vode nadzor , u ponedjeljak su iz MUP-a tvrdili da tu aktivnost sprovodi Republičko javno tužilaštvo. Otkud uhapšeni u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine nije pojašnjeno. Na konkretna pitanja da li se dovodi u vezu sa ranijim akcijama poput “Storidža 2” kojoj je kumovalo raspakivanje Sky aplikacije, a nakon koje se tragalo za još šest lica ili sa nekim drugim akcijama, bez konkretnog odgovora.

Dok javnost čeka, nižu se spekulacije o mogućim motivima, pa i Milorad Dodik ima svoju teoriju – svemu je kumovao dobar rad policije u borbi protiv kriminala. Ovo je kaže crvena linija, i ponovo najavljuje pooštravanje zakonskih odredaba kojima se kažnjava napad na uniformisana lica.

“Ja se zalažem za ono što je u narodnoj priči ostalo da važi “Titovi policajci”, iz tog vremena ćemo uzeti propise i vidjećemo kako dati prava policajcima, ne treba dozvoliti da policajac zloupotrebljava položaj, ali napasti policajca, vi ste napali državu. Nećemo se smirit dok to ne riješimo”, rekao je Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH.

Za krivično djelo “teško ubistvo” kako se i kvalifikuje ubistvo Bašića, zaprijećena je kazna doživotnog zatvora. Pravnici kažu, teško je zamisliti težu kaznu od te, pa sugerišu da razloge treba tražiti u drugom – bezbjednosnoj situaciji, primjeni postojećih zakona.

“Teško je zamisliti da bi mogao teži zakonski okvir da promijeni ovu situaciju. Ovo što se desilo je velika tragedija i očigledno promišljeno i taj koji je promišljao sigurno je imao u svijesti šta radi. Tako da zakonski okvir mislim da nije problematičan u konkretnom slučaju”, kazao je advokat Aleksandar Jokić.

Nema novosti ni o licu čiji je foto-robot objavilo Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske moleći građane za pomoć. Vrlo je neobično da su fotografiju navodno istog lica objavili pojedini pojedini mediji, a potpom pod oznakom “ekskluzivno” i informaciju o njegovom identitetu, tvrdeći kako je riječ o licu s Interpolove potjernice.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare