Njemačka nije jedina zemlja EU koja uvodi sankcije Dodiku?

Vijesti 15. apr 202220:00 2 komentara

Moguće sankcije pojedinih zemalja članica Europske unije najavljuju se mjesecima, a govori se o stotinama milijuna eura. Sad te sankcije postaju i operativne. I, čini se neće stati.

Da će Njemačka obustaviti projekte u Istočnoj Hercegovini zbog politike RS, potvrdio je gostujući u srijedu, u Pressingu N1 TV Visoki predstavnik u BiH, Kristijan Šmit. Nešto ranije na raspravi u Bundestagu to je kazala i njemačka ministrica za Evropu upozorivši da je rukovodstvo RS povuklo secesionističke poteze. Politiku Evropske unije pratiće i Švedska, također poruka koju smo mogli čuti proteklh dana.

“Bilateralna podrška za RS je zadržana, a u okviru EU se zajedno sa drugim donatorima se zalažemo za obustavu pomoći”, kazala je Anna Luhrmann, njemačka državna sekretarka zadužena za Evropu.

Visoki predstavnik u BiH, Christian Schmidt je u nedavnom gostovanju na N1 kazao:

“Njemačka je već prekrižila neke projekte pomoći za Trebinje, Velika Britanija donijela sankcije. One nisu usmjerene protiv građana već pogrešne politike, što nije bilo potrebno.”

Šefica švedske diplomatije Anne Linde je navela:

“Švedska je u martu podržala obnovljene sankcije u okviru EU. Dva projekta su obustavljena. Mi i dalje pratimo situaciju. I koristićemo sva sredstva koja su na raspolaganju Evropskoj uniji ako bude potrebe.”

O prekidu projekata, odlučeno je prije naloga visokog predstavnika o obustavi primjene Zakona o nepokretnoj imovini RS-a, a koje su vlasti ovog entiteta odlučile ignorisati. Ili kako je kazala Bisera Turković šefica bh diplomacije, tek sada bi trebale uslijediti pravne posljedice ako se imovina doista bude knjižila na entitet

“Ekspertski pravni timovi, kako domaći, tako i međunarodni, okupljaju se da bi razmotrili modele koji će biti primjenjeni ako ne dođe do zaustavljanja secesionističkih težnji. Ako se nastavi tim putem, dolazi do strožih mera koje će biti vrlo brzo obznanjene. Sat pomalo otkucava”, navela je ministrica Turković.

Smjena, zabrana kandidiranja, krivična odgovornost, daljna obustava finansijskih sredstava, ili ništa od ovog. No ukoliko do toga dođe, sve će se to u končanici odraziti na RS i BIH u cjelini. Milorad Dodik o posljedicama po građane danas nije govorio. Nakon razgovora sa predsjednikom Srbije, još uvijek neupućen u njemačke sankcije osvrnuo se na one i iz Velike Britanije i rad visokog predstavnika koji u BiH, kako kaže, nema šta tražiti.

“Ništa nije neočekivano i nepozanto, nastavljam da se bavim politikom. Obavljam svije poslove i nemam namjeru da mijenjam osnovne elemente svoje politike. Mislim da je i Vučić razumio da mi je naprosto neprihvtljiva neistina kada bilo ko, pa i taj njemački diplomata koji i nije visoki predstavnik, kaže da ne želi da naškodi RS, a oduzima njenu imovinu” – rekao je Dodik.

No ni Aleksandar Vučić , ali ni mediji u Srbiji nemaju dvojbu, predsjednik Srbije jučer se sastao sa visokim predstavnikom. Danas je Vučić razgovarao i sa članom Predsjedništva BiH, a na svom instagram nalogu napisao “da ne može prihvatiti bonska ovlašćenja niti uvođenje sankcija, uz napomenu kako veze RS i Srbije nikada nisu bile snažnije”.

Naredne sedmice u Evropskom parlamentu biće održana i rasprava o godišnjem izvještaju u kojem se BiH poziva da napreduje u postizanju 14 ključnih prioriteta,

Također se poziva EU i međunarodna zajednica da koriste sve raspoložive alate, uključujući ciljane sankcije, protiv destabilizirajućih aktera u zemlji.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare