Njemačka skinula BiH sa liste rizičnih zemalja

Vijesti 11. jun. 202115:47 > 15:49
Podijeli:
Izvor: Anadolija

Njemačka je skinula Bosnu i Hercegovinu sa liste rizičnih zemalja. U novom izvještaju Instituta "Robert Koch", BiH je u kategoriji zemalja koje se ne smatraju rizični za putovanja.

Na ovoj listi od danas su i Hrvatska (osim Međumirja i Varaždina), Kosovo, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Srbija iz regije, ali i druge zemlje svijeta poptu Kipra i SAD-a.

Kako se navodi, ovo je rezultat zajedničke analizie Ministarstva zdravstva, Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva unutrašnjih poslova. Razlog je taj što je broj zaraženih značajno opao.

Njemačka skinula BiH sa liste rizičnih zemalja
Izvor : Robert Koch

Odluka stupa na snagu 13. juna. Putnici koji ulaze u Njemačku avionom moraju prije polaska pokazati negativan rezultat testa, dokaz o vakcinaciji ili dokaz da su prebolovali koronavirus, bez obzira na to jesu li proveli vrijeme u rizičnom području, saopćeno je iz Instituta Robert Koch.

Današnja odluka se odnosi na njemačke državljane, te za sada nije poznato da li će doći do izmjena za državljane BiH koji žele turistički putovati u Njemačku.

Slovenija je jučer donijela odluku da skine BiH s liste rizičnih zemalja, a EU je danas predstavila ublažene mjere za putovanje u zemlje članice tokom ljeta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar