Njemački državni sekretar Roth: Neprihvatljiva politika podjela i blokada u BiH

Vijesti 02. dec 202118:59 0 komentara
Michael Roth
Michael Roth (Ambasada Njemačke u BiH)

Državni sekretar za evropske poslove u Ministarstvu vanjskih poslova Njemačke Michael Roth okončao je višednevnu oproštajnu posjetu Bosni i Hercegovini. Roth će polovinom iduće sedmice, kao i svi sadašnji članovi njemačke vlade, napustiti dosadašnje pozicije, koje će onda preuzeti članovi kabineta novog kancelara Olafa Scholza. Roth se na kraju posjete susreo s grupom bosanskohercegovačkih novinara te je komentarisao aktuelna dešavanja u Bosni i Hercegovini.

“Ova destruktivna politika podjela, secesije, bojkota, blokada institucija je neprihvatljiva. Ko to čini, on čini grijeh prema budućnosti i EU-perspektivi ove zemlje. Ni Njemačka ni EU neće sjediti skršenih ruku. To sam poručio i dao do znanja svima s kojima sam razgovarao. Ovo se mora prekinuti. Na raspolaganju nam stoje brojni alati, opcije pa i sankcije, iskoristit ćemo ih ako budemo morali. Ovdje se ne radi samo o gospodinu Dodiku. Stekao sam utisak da su brojni zadovoljni situacijom statusa quo koji ide na političku i ekonomsku korist njima”, kazao je Roth.

Novinare je interesovalo da li su sankcije i dalje na stolu i da li je moguće unutar EU postići dogovor o istim ili će zemlje članice ići samostalno u donošenje istih.

“Sankcije su jedna mogućnost. Za to je potrebna saglasnost. To nije jednostavno, ali ovi alati u EU postoje i redovito se koriste. Moja vlada radi intenzivno s drugim partnerima da se nastavi proces proširenje kada su u pitanju Sjeverna Makedonija i Albanija i da se nastave pregovori s njima. Nadamo da će s novom vladom Bugarske biti okončana ta blokada i da će biti postignut dogovor unutar Evropske unije. Razumijem razočarenje i ljudi u BiH s tim što se stvara dojam da Evropska unija nije ispunila ono što je obećala. Razočarenje u EU nikako ne bi trebalo biti razlog da političari u BiH ne ispune 14 prioriteta i moja poruka im je da počnu ispunjavati ovo što prije”, poruka je Rotha.

Proteklih dana se govorilo o mogućnosti dolaska ruskih, ali i NATO, trupa u Bosnu i Hercegovinu. Njemački zvaničnik smatra kako takve trupe ne trebaju Bosni i Hercegovini u ovom trenutku.

“Bosni i Hercegovini nisu sigurno potrebne dodatne trupe. Bosna i Hercegovina ima svoje oružane snage. A, ono što je potrebno Bosni i Hercegovini to je aktivno civilno društvo, podrška civilnom društvu i podrška diplomatije. Zemlji je potrebna EU. BiH treba biti zemlja u kojoj će biti vladavina prava, više radnih mjesta, prostor u kojem će biti mjesta za pomirenje i gdje će se voditi pošten suživot bez obzira na etničku ili vjersku pripadnost”, poručuje Roth.

Još jedna važna tema je razmatrana proteklih dana, a to su izmjene izbornog zakona za koje Roth smatra da trebaju uključivati šire krugove u društvu, ali i primjenu jednog dosta nepopularnog modela glasanja u Bosni i Hercegovini.

“Kada je u pitanju izborni zakona u Bosni i Hercegovini potrebno je da budu uključeni svi i opozicija i civilno društvo. Računa se svaki glas svakog građanina, bez obzira na etničko podrijetlo. Princip ‘jedan čovjek, jedan glas’ je najviši doseg demokratije, potrebno je da se izvrši reforma Izbornog zakona, ali i da izbori budu transparentni i slobodni, da se izbjegne lažiranje glasova. Reforma Ustava bi također trebala pratiti razvoj i promjene koje se dešavaju u zemlji”, zaključio je Michael Roth.

U pratnji Rotha u Sarajevu je bio i novoizabrani zastupnik u Bundestag Adis Ahmetović koji će biti samo jedan od nekoliko zastupnika porijeklom iz Bosne i Hercegovine koji će učestvovati u radu novog saziva njemačkog parlamenta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!