Njemački ministar uoči posjete Sarajevu: Situacija u BiH prijetnja miru u Europi

Vijesti 30. nov 202116:59 > 17:00 1 komentar
AFP

Trenutna situacija u Bosni i Hercegovini je frustrirajuća i predstavlja prijetnju miru i stabilnosti u cijeloj Europi, kazao je njemački ministar za Europu Michael Roth pred odlazak u dvodnevnu posjetu BiH.

“Pozivi na otcjepljenje od države i potezi prema njenom slabljenju povlačenjem iz nacionalnih institucija su neodgovorni i neprihvatljivi. Oni odvlače pažnju od stvarnih zadataka kojima bi se politički čelnici trebali baviti, tj. provedbom zakašnjelih reformi koje su neophodne za veću konvergenciju s EU”, navodi se u izjavi.

Roth je naglasio kako je neophodan hitni napredak u ovoj oblasi, što je u interesu građana zemlje i njenog ekonomskog napretka.

Njemačka čvrsto stoji na strani svih onih u Bosni i Hercegovini koji rade za demokratsku, europsku budućnost svoje zemlje kao države koja prihvata vladavinu prava. Želio bih ohrabriti i potaknuti sve takve pojedince da ustraju u svojim nastojanjima”, dodao je.

Prema zvaničnom saopštenju njemačkog ministarstva, Roth će u Sarajevu boraviti of 30. novembra do 2. decembra, a planirani su sastanci sa ministricom vanjskih poslova Biserom Turković, predstavnicima tročlanog Predsjedništva BiH, visokim predstavnikom Christianom Schmidtom i predstavnicima civilnog društva.

Razgovorat će se o trenutnoj političkoj situaciji i izgledima zemlje za pridruživanje EU.

Državni ministar Roth sastat će se i sa zastupnicima u Parlamentu Bosne i Hercegovine, kako bi razgovarali o temama kao što su reforme potrebne za veću konvergenciju s EU i posljedice trenutnog političkog zastoja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare