“No pasaran” Draška Stanivukovića, spreman izvesti hiljade ljudi pred Skupštinu

Vijesti 30. mar 202119:28 3 komentara

Burne rasprave i lavovska borba Draška Stanivukovića da umjesto za jednokratnu pomoć novac iz gradskog budžeta usmjeri u funkcioniranje grada - obilježile su dan u skupštini Banjaluke. Hoće li se predloženi budžet za tekuću godinu braniti tijelom, kako najavljuje gradonačelnik, vidjećemo sutra za kada je zakazan nastavak sjednica prekinute danas zbog, kako je istaknuto, nedostatka demokratije.

Stanivuković ne da da se novac nauštrb održavanja puteva, rasvjete, zelenih površina preusmjeri na jednokratne pomoći koje je skupštinska većina predložila. Amandmanima SNSD traži da se obezbijedi jednokratna novčana pomoć medicinskim radnicima i porodiljama od 500 KM. Kec u rukavu Stanivukovića bio je poslovnik.

“To je dragi Bog htio da nemaju elementarno znanje pa su to predložili u subotu, kad je neradni dan”, ističe gradonačelnik Banjaluke.

“Zar vi gradonačelniče ne radite i subotom”, pita Neven Stanić, šef kluba odbornika Ujedinjena Srpska.

Po poslovniku amandmani se dostavljaju dva radna dana prije zasjedanja. Od 11 amandmana sedam je dostavljeno u subotu.

“Tražićemo da se skupštinska većina izjasni da li je došlo do kršenja poslovnika”, poručuje Dragoslav Topić, šef Kluba odbornika SNSD.

Stanivuković kaže da ni na nastavku sjednice to neće proći…

“Šta ako sutra se izglasa da nije bilo povrede poslovnika? Skupština se neće nastaviti. Može doći Lukač da me hapsi, ali neću odustati”.

Uzavrela atmosfera u skupštinskoj sali nije zaključana iza zidina velepne zgrade iz doba Vrbaske banovine.

“U ovom momentu kad bi ovako došli (pucketa prstima) garantujem da bi se 3-4 hiljade skupilo na trgu”, smatra Stanivuković.

Tridesetak građana sa transparentima “Narod vas gleda i kažnjava”, pred početak sjednice, došlo je pred zgradu gradske uprave.

Anketa:

“(Kome šaljete ovu poruku?) Ovima u vrhu, tu u palati preko puta nas”.

“Došao sam da izrazim nezadovoljstvo režimu koji kažnjavajući gradonačelnika kažnjava sve nas”.

Jedan od amandmana skupštinske većine je i da se iz gradske kase izdvoji milion maraka za privrednike pogođene epidemiološkim mjerama, te da se uplate na račun jednog udruženja.

“Smatrali smo da je HoReCa, među najrizičnijim kategorijama, kada su u pitanju ove mjere koje je donio krizni štab republički ali i gradski”, kaže Mladen Ilić, predsjednik Skupštine grada Banjaluka.

Obzirom da je istom udruženju obećana pomoć i sa nivoa Republike Srpske iz Privredne komore traže sastanak sa premijerom jer smatraju da su firme iz sektora turizma i ugostiteljstva nepravedno izostavljene iz svih aktivnosti koje entitetska vlada sprovodi sa predstavnicima udruženja HoReCa.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare