Nova cesta Tuzla Sarajevo – početak saobraćajne deblokade Tuzle?

Vijesti 10. apr 202107:24 0 komentara
N1

Tuzlanski kanton bi uskoro mogao biti deblokiran, prema Sarajevu. Nakon što su gradska vijeća Tuzle i Živinica dali saglasnost i donijeli odluku o utvrđivanju javnog interesa za izgradnju dionice puta Šićki Brod-Đurđevik sa obilaznicom oko Živinica, građani koji putuju prema i iz Tuzlanskog kantona, mogu se nadati da će putovati u oba pravca. Sada treba rješiti imovinsko pravne odnose da se cesta Tuzla Sarajevo i uradi.

Tuzla i Sarajevo su udaljeni 120 km i za taj put treba najmanje 2,5 sata vožnje jer je prosječna brzina 50 km/h kroz brdsko planinski put i brojne crne tačke. Cestom Šićki Brod – Đurđevik dnevno prođe oko 15.000 automobila. Nova dionica početak je saobraćajne deblokade TK.

“Građani to zaslužuju jer odavno čekamo tu deblokadu.Ona se sa ovim činom u konačnici zaokružuje kao njen početak. U pitanju je dionica duga 17,3 km”, kazao je Ton Kadrija Hodžić, premijer TK.

Izgradnja te ceste neće ometati postojeći saobraćaj. Nova dionica bi bila dvotračna cesta za koju je predviđena brzina od 80km/h. Problem bi mogli biti imovinsko pravni odnosi.

“Nadamo se da neće doći do problema u rješavanju imovinsko pravnih odnosa koji bi mogli usložiti ovu situaciju i vjerujem da ćemo to riješiti u što skorije vrijeme. Čim dođu zahtjevi za eksproprijaciju od strane korisnika, službe Grada Živinica će učiniti sve da taj postupak riješe u što kraćem roku”, kazao je Suvad Tupković, sekretar GV Živinice.

“Vrlo kratko, a može trajati i vrlo dugo i zato nije zahvalno govoriti o rokovima. Što se tiče Službe za geodetsko imovinsko pravne poslove Grada Tuzle, mi ćemo uložiti maksimalan napor. Potpuno smo spremili kompletnu dokumentaciju i kopije predali kantonalnom ministru saobraćaja. Mi ćemo maksimalno se uključiti. Želimo da se ova velika investicija realizira što prije u interesu svih građana”, izjavio je Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

Prvi puta nekoliko kantona rade zajedno

Građenje, projektovanje, nadzore i eksproprijacije na pomenutoj dionici koštat će oko 146 mil KM. Za sada je obezbjeđeno 65 miliona KM, a novac dolazi od kredita kojeg će JP Ceste FBiH vraćati od akciza na gorivo. U projekat rekonstrukcije puta Tuzla- Sarajevo, uključuju se i Vlade Sarajevskog te Zeničko dobojskog kantona.

“Prvi put imamo da nekoliko vlada i kantona rade zajedno. To je vrlo snažna i simbolička poruka za integrisani razvoj BiH”, istakao je Hodžić.

A ovaj kanton želi i prema EU, te se traži mogućnosti fazne gradnje autoceste Tuzla-Orašje i da navedena izgradnja počne naredne godine. Tuzlanski kanton čeka da konačno izađe iz saobraćajne i svake druge izolacije u kojoj je već predugo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!