Nova posjeta BiH i još jedno obećanje o donaciji vakcine

Vijesti 05. mar 202119:44 1 komentar

Bosna i Hercegovina dobila je obećanje o još jednoj donaciji vakcina. 4.800 doza AstraZenece obećala je Slovenija, čiji se predsjednik, Borut Pahor, sastao danas s članovima Predsjedništva BiH. Osim o pandemiji razmijenjeni su stavovi o evropskom putu Bosne i Hercegovine, ali i o zajedničkom rješavanju migrantske krize.

U uslovima pandemije, kada rijetko ko putuje, ja sam pojsetio Bosnu i Hercegovinu – i to najbolje pokazuje kakve odnose dvije zemlje imaju, kazao je između ostalog predsjednik Borut Pahor. Poslao je snažnu poruku – ultimativno geopolitičko pitanje Evropske unije je proširenje na Zapadni Balkan.

Najavio je ukoliko epidemiološka situacija to bude dozvoljavala, za mjesec dana održavanje Samita Brdo Brijuni. Najavio i prisustvo francuskog predsjednika Emmanuela Macrona. Pahor se nada, da će uprkos brojnim problemima s kojima se Unija suočava, to biti prilika i da se govori o, između ostalog, Bosni i Hercegovini.

“Moja je želja, da će na toj konferenciji u Ljubljani među evropskim vođama biti razumijevanja da je za mir, za sigurnost, kompletne Evropske unije i Zapadnog Balkana neka strateška odluka o bržem uključivanju komletnog Zapadnog Balkana jako važna i za Evropsku uniju i za Zapadni Balkan”, istakao je Pahor.

Drag i uspješan sastanak, ocijenio je predsjedavajući Predsjedništva, Milorad Dodik. Slovenija i Bosna i Hercegovina imaju dobre bilateralne odnose i značajnu saradnju u procesu podrške priširenju Evropske unije. Velika su očekivanja od predstojećeg sastanka u Ljubljani.

“Mi vidimo jedan zamor koji želimo da nam bude objašnjen da imamo ako je to ikako moguće dijalog sa EU koja bi nam pomogla da se definišu termini i neka prolazna vremena za neku daljnju integraciju, a ono što smatram i želim da istaknem je podrška inicijativi samog predsjednika Slovenije, a to je da na jedan poseban način Evropa treba da tretira čitav ovaj region a ne da to svede samo na pitanje tehničkih rješavanja zahtjeva vezano za proširenje. Mi znamo da je u istoriji EU bilo trenutaka kada su odluke o proširenju donošene isključivo motivisane nekim političkim razlozima, Ruminija, Bugarska”, rekao je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Početkom jula Slovenija predsjedava EU, stoga i predsjednik Pahor kaže, da je obaveza tamošnjih političkih predstavnika uraditi sve što je u njihovoj moći da pokrenu procese približavanja Bosne i Hercegovine evropskoj zajednici. Jedno od pitanja koje je danas bilo na stolu, a biće i u Ljubljani, jeste migrantska kriza.

“Naučili smo od ranije da je potrebno uraditi više na zaštiti vanjske granice Evropske unije. I sada nam je jasno da je pitanje rješenja migrantske krize, bar neko pametno, neće biti bez zajedničkog djelovanja. Zato trebamo svi razgovarati i tražiti ta rješenja”, poručio je Pahor.

“Mi smo predsjednika upoznali sa činjenicom da BiH migranti koriste kao tranzitnu i da značajan broj njih ostaje ovdje zato što su sve žešće i sve tvrđe linije ulaska za njih u Zapadnu Evropu. BiH ima kolateralnu štetu od toga jer ovdje ljudi ostaju, a ne žele da ostanu postaju sve nekako ratoborniji u smislu odlaska dalje a EU naravno ne dozvoljava dolazak novih migranata na njene prostore”, dodao je Dodik.

Pitanje migracija, Bosna i Hercegovina ne može rješavati samostalno, naglasio je Dodik. Iskustva koja ima Slovenije zasigurno mogu pomoći, zaključio je.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare