Nova sedmica – nova nada: Hoće li biti usvojen budžet ili će djelovati OHR?

Vijesti 03. jun 202221:53 2 komentara

Nova sedmica - nova nada. Vijeće ministara Bosne i Hercegovine za tri dana održava sjednicu na kojoj će prva tačka dnevnog reda biti Nacrt zakona o usvajanju budžeta za državne institucije. To je ujedno i novi pokušaj finansiranja izbora. Apeli stižu sa svih strana. Iz Centralne izborne komisije (CIK), od parlamentaraca, preko ambasada i Evropske unije. Otkočite procese - poručuju.

Na posljednjoj sjednici CIK-a su poručili da još nemaju ni budžeta ni sredstava. Nakon toga je uslijedio još jedan apel Vijeću ministara BiH: “U ponedjeljak na sjednici donesite posebnu odluku o finansiranju izbora. Ili će oni biti ugroženi”.

“Moram reći i ponosno podsjetiti javnost da smo mi u više navrata i pisano i usmeno tražili sastanak sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH i dva potpredsjedavajuća, da nam nikad nije odgovoreno na taj poziv, pa eto i to nešto govori u ovom slijedu stvari”, istakao je Suad Arnautović, predsjednik CIK-a BiH.

Nije odgovoreno iz Vijeća ministara ni na upit N1 o tome hoće li odluka o finansiranju izbora biti uvrštena u dnevni red sjednice dok u međuvremenu na to pozivaju i iz Brisela. Iz Evropske unije poručuju da je krucijalno važno da se izbori održe.

“U tom smislu pozivamo Vijeće ministara, posebno ministra finansija da iskoristi predstojeću sjednicu u ponedjeljak i usvoje nacrt budžeta za ovu godinu. Također pozivamo da donesu što prije odluku o finansiranju Centralne izborne komisije BIH. Trenutna blokada hitno se mora okončati”, naveo je Peter Stano, glasnogovornik Evropske komisije.

U suprotnom, poziva se na reakciju i visoki predstavnik u BiH. Jer, kako navode oni koji očekuju reakciju međuanrodne zajednice, neće biti ugroženo samo održavanje izbora, već i stabilnost BiH. Pojedini pozivaju i pravosudne institucije da istraže ko stoji iza odugovlačenja ovog procesa.

“Gospodin Vjekoslav Bevanda (ministar finansija i trezora BiH op.a.) od oktobra, dakle, već osam mjeseci krši zakon i tu nema dileme. Postavlja se pitanje, a znajući kako HDZ funkcioniše, kao jedna sekta, koja za sve manje odluke pita Dragana Čovića, ja nemam nikakve sumje da se ovdje konsultuje sami vrh HDZ-a”, konstatovao je Damir Arnaut, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH.

No, u HDZ-u tvrde – baš po zakonu i djelujemo. A odluka o finansiranju izbora to ne bi bila.

“Neće uraditi ništa mimo zakona. Proračun države se radi na način kako se radi i on može samo tako. Je li to taktika HDZ-a da se kupi vrijeme? Nikakva taktika, za šta. Pa spominjete da će Mišel pozvati opet lidere? Pa dobro ali ide paralelno ova priča. To nema veze. Šta čeka HDZ? Mi moramo činiti sve kako ide po datumima ono što je propisala Centralna izborna komisija a u međuvremenu se mogu desiti izmjene izbornog zakona što nema veze s proračunom”, stava je Zdenka Džambas, delegatkinja u Domu naroda Parlamenta FBiH (HDZ)

I upravo reforma izbornog zakona i jeste cilj blokade izbornog procesa, mišljenja su pojedini zvaničnici. I siigurni su da će do reakcije međunarodne zajednice doći, ukoliko se s blokadom u ponedjeljak nastavi.

“Bilo kakva opstrukcija održavanja izbora vraća nas na početak demoktratije, u 90e, a to niko neće dozvoliti. Neće dozvoliti zapad, neće dozvoliti međunaordna zajendica. Imaju oni puno većih problema da bi pustili ovdje lokalnik šerifima da se igraju s državom. Izbori će se desiti, vrlo vjerovatno na dan kada su planirani, eventualno zbog ovih kašnjenja u izbornom kalendaru može se desiti neko sitno prolongiranje, i to je velika šteta”, smatra Adis Arapović, zastupnik u Parlamentu FBiH.

Centralna izborna komisija čeka. Vijeću ministara se ne žuri. A od epiloga sjednice Vijeća ministara u ponedjeljak očito zavisi i hoće li doći do novih aktivnosti visokog predstavnika u BiH, ili novih razgovara sa evropskim zvaničnicima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare