Nova-stara lica u izbornoj utrci: “Najpametnije, najjljepše biće” ispred HDZ-a

Vijesti 30. jun 202219:42 > 19:52 5 komentara

U ponedjeljak do 16 sati stranke stranke su obavezne predati kandidatske liste Centralnoj izbornoj komisiji, koja potom ide u proces provjera kandidata. Imena nosilaca listi, ali i kandidata za članove Predsjedništva BiH, uglavnom su poznata. Kalkuliše još jedino SNSD.

Na listama SDA poznata imena. Aktuelni ili bivši zastupnici sa svih nivoa vlasti. Dugogodišnji funkcioneri, direktori. Među njima Bisera Turković, Fadil Novalić, Sebija Izetbegović, a predsjednik Stranke očekivano na samom vrhu. Bakir Izetbegović kandidat je za člana Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda. Ide u treći mandat. 2014. osvojio je 247.235 glasova. Protukandidat mu je zajednički izbor niza stranaka, socijaldemokrata Denis Bećirović, kojem će ovo biti drugi pokušaj, nakon što je 2018. osvojio 194.688 glasova, i ostao poražen od kandidata iz SDA.

“Uvijek sam prihvatao sve što je moja stranka od mene tražila, i biću danas predložen i prihvatiću to, planiram prihvatiti i snažno se boriti za poziciju člana Predsjedništva”, kazao je Izetbegović.

Željko Komšić kandidaturu je najavio prije izvjesnog vremena. Ide u četvrti mandat. 2018. pobijedio je lidera HDZ-a Dragana Čovića sa više od 70 hiljada glasova razlike. A HDZ je prelomio i ovoga puta nasuprot Komšiću će Borjana Krišto, koja je od istog također izgubila 2010. godine sa čak 227 hiljada glasova više.

“Imamo svakako najpametnije, najjljepše biće koje može ponuditi svoje životne vrijednosti i sve ono što gradi kroz politiku zadnjih dvadesetak godina i hrvatskom narodu i svim žiteljima BiH, to je upravo gospođa Borjana Krišto”, istakao je Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH.

Darijana Filipović, državna zastupnica nosi listu za HNK, Marinko Čavara s američke crne liste, nosi listu za SBK, obznanio je Čović. A u Republici Srpskoj liste još u izradi. SNSD najavljuje promjene, mlade u fokusu, no i stariji bi dio kolača. Premijer Višković možda do Sarajeva, na listu za Parlament BiH, a vrlo moguće i predsjednica RS Željka Cvijanović, i to na najprestižniju poziciju, člana Predsjedništva. No, još niko ništa ne priznaje.

Dilema nema u DNS-u. Predsjednik stranke sam sebe hvali i kaže da ima najviše šanse u utrci za člana Predsjedništva iz RS. Nenad Nešić se prvi put kandiduje.

“Duboko sam uvjeren da ću u Predsjedništvu u Sarajevu sjediti ja gdje ću štititi interese Republike Srpske kao što sam ih štitio u Briselu”, naveo je Nešić.

Protukandidat mu je Mirko Šarović, predsjednik SDS-a, koji je ovu poziciju obnašao prije tačno 20 godina. 2002. osvojio je nešto više od 180 hiljada glasova. Dok je Željka Cvijanović, ukoliko im uopšte bude protukandidat, 2014. izgubila od Mladena Ivanića, sa nepunih sedam hiljada glasova razlike.

Glasovi razjedinjene opozicije u Republici Srpskoj, mogli bi se lako rasuti u korist vladajućih. Opozicija sa sjedištem u Sarajevu, pak, bez ozbiljnijih prepiriki oko izbornog nastupa. Nakon dogovora o zajedničkom kandidatu za Predsjedništvo, predstavili su liste za ostale nivoa vlasti. Predsjednici stranaka uglavnom su nosioci u svojim izbornim jedinicama.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare