Nova vojna vježba otvara stara politička pitanja

Vijesti 04. maj. 202119:23
Podijeli:

Uveliko se priprema bilateralna vojna vježba Vojske Sjedinjenih Američkih Država, sa Oružanim snagama Bosne i Hercegovine. Stigli su i američki vojni helikopteri, kao prethodnica snagama koje dolaze iz baze Poznanj u Poljskoj. “Brzi odgovor 21”, realizuje se u okviru multilateralne vježbe "Branilac Evrope 21" , a u organizaciji američke Komande kopnenih snaga za Evropu i Afriku. Nova vježba otvara stara politička pitanja - članstvo ili saradnja sa NATO-m?

Poligoni Manjača i Glamoč, te zračna luka Dubrave kod Tuzle, mjesto su radnje.

Od 17. maja do 2. juna, Oružane snage BiH sa oko 500 pripadnika, zajedno će sa blizu 700 članova američke vojske učestvovati u vježbi Brzi odgovor 21.

Bataljonska grupa lake pješadije Oružanih snaga BiH, okosnica je vježbe, inače je – deklarisana jedinica po NATO-ovom Konceptu operativnih sposobnosti.

Izvor : N1

Načelnik Zajedničkog štaba Senad Mašović stava je da Oružane snage BiH i SAD rade na zajedničkim rješenjima za unapređenje regionalne stabilnosti i sigurnosti, a da se vježbom unaprijeđuje partnerska saradnja sa SAD i NATO-m.

U Republici Srpskoj oprezni sa izjavama o vježbi

“Vjerujem da onaj ko je zadužen u ovoj državi za takve aktivnosti vodi računa o tome, to je Vojska BiH, vjerovatno je to uz određene saglasnosti, rade se aktivnosti kao svuda u svijetu, pa tako i ovdje u BiH”, kazao je Nedeljko Čubrilović, predsjednik NSRS.

Vježbu je u februaru 2020. godine odobrilo tročlano BH Predsjedništvo, iako je ranije Milorad Dodik, kao predsjednik RS, slična odobrenja i vježbe spočitavao političkim oponentima.

“Pa, nek probaju da je provedu, pa će vidjeti da neće moći”, kazao je Dodik u septembru 2019. godine.

Prijetilo se izvođenjem 30.000 ljudi, te blokadom Manjače. Danas, Bosna i Hercegovina je pripremila novi godišnji “Program reformi 2021.”, koji čeka na usvajanje, kako bi nakon toga bio upućen u sjedište NATO-a u Briselu.

“Neće njemu (Dodiku) smetati vježba na Manjači, uostalom on je potpisao ANP. Svejedno kako se on zove ANP, ili program reformi, bitno je šta u njemu piše”, kazao je Mirko Šarović, predsjednik SDS-a.

Izvor : N1

“Ajmo raditi te reforme, ostavimo priču o članstvu koja je ionako prerana. Ovakvu BiH da NATO primi u članstvo, nema teorije, neće to na dnevnom redu biti 10 godina. Čemu naduravanje na tu temu sada kada je besmisleno. Kada ni NATO neće ovakvu BiH da uzme sebi”, istakao je Mladen Ivanić, bivši član Predsjedništva BiH.

Većina političara u RS, opredijeljena je za saradnju sa NATO-om, ali i vojnu neutralnost. To pitanje neizostavno je u dio dnevno političke borbe.

“Brzi odgovor 21” ipak, dio je velike vježbe Defender Europe, koja je počela danas u albanskoj luci Drač, a u njoj učestvuje više od 28.000 vojnika iz 27 država.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar