Novac na računu CIK-a, ali postoji nova briga: Hoće li sve stići na vrijeme?

Vijesti 09. jun 202213:03 > 13:16 0 komentara
F.Z./N1

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine na računu sada ima 12,52 miliona KM potrebnih za organizovanje ovogodišnjih Općih izbora, potvrdili su to njeni članovi na današnjoj konferenciji za medije. Ipak, poručuju da će za neke aktivnosti CIK biti u stisci sa vremenom te da nisu previše optimnistični da će sve uspjeti realizovati u predviđenom periodu.

Od jučer se novac, za provođenje izbora u BiH nalazi na računu CIK-a, kaže Suad Arnautović, predsjednik CIK-a.

“Želim se zahvaliti ministru finansija i trezora BiH Vjekoslavu Bevandi na hitnom i potpunom izvršenju odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta na odobrenju i raspodjeli finansijskih sredstava za organizovanje i provođenje izbora u BiH. Aktivnosti koje nisu mogle biti započete zbog nedostatka sredstava sada se mogu realizovati”, naglasio je Arnautović.

Pokrenute sve javne nabavke

Naveo je da je danas CIK na sjednici pokrenuo sve javne nabavke potrebne za održavanje izbora 2. oktobra ove godine.

“Donijeli smo i tri odluke o ponovnom pokretanju postupaka jer smo ranije odluke poništili zbog visokih iznosa ponuda koje su premašile i do 100 posto planirane iznose iz augusta 2021. godine. Dakle, ponovo su donesene odluka o nabavci usluga štampanja i pakovanja izbornog materijala za Opće izbore 2022. godine, odluka o nabavci ambalažnog materijala za izbore i odluka o nabavci usluga oglašavanja u dnevnoj štampi na srpskom jeziku. Donesena je i odluka o poštanskoj dostavi izbornog materijala biračima u inostranstvu, transporta izbornog materijala itd.”, pojasnio je Arnautović te pozvao sve privredne subjekte da se prijave na raspisanje javne pozive.

F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1

Još se jednom zahvalio Schmidtu na donoišenju odluke kojom se donosi Zakon o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH kao i onaj o finansiranjima institucija BiH.

“Također, još jednom izražavam žaljenje što državni organi BiH i pored niza apela nisu postupili u skladu sa svojim obavezama iz Izbornog zakona BiH”, dodao je.

Ovjereno 90 političkih stranaka i 17 nezavisnih kandidata

Arnautović je rekao da je završen postupak ovjere političkih stranaka i nezavisnih kandidata.

“Ovjereno je 90 političkih stranaka i 17 nezavisnih kandidata. Do 14. juna do 16:00 sati teče rok za podnošenje prijava za ovjeru koalicija. Javnosti je ranije predstavljena aplikacija e-izbori i elektronski način prijave birača za glasanje izvan BiH koja je aktivna od 4. maja kada su raspisani izbori. Aplikacija se pokazala veoma funkcionalnom i reakcije onih koji je koriste su pozitivne. Do sada je nalog otvorilo 16.297 osoba iz inostranstva od čega je unos podataka izvršilo 7.988 osoba i u toku je njihova obrada”, naveo je Arnautović.

Dodao je da je jučer imenovano 559 članova izbornih komisija.

“Nepopunjenih je 10 izbornih komisija što znači da nedostaje 12 članova i CIK poduzima aktivnosti u skladu sa Izbornim zakonom da se ove komisije popune”, rekao je.

Razočarani nepravovremenom reakcijom vlasti

Zamolio je javnost da prati sve aktivnosti CIK-a, pogotovo korištenjem novih tehnologija.

“Kao što je naša web stranica, naš podcast, naši nalozi na YouTube kanalu, redovne prijenose sjednica uživo, naš Instagram nalog i uskoro nalog na Facebooku. Od 14. juna pokrenut ćemo i specijalni Newsletter koji će biti dostupan svima koji se žele pretplatiti i na jednom mjestu će obuhvatiti sve informacije o aktivnostima CIK-a”, istakao je Arnautović.

Vanja Bjelica Prutina, članica CIK-a poručila je da je razočarana odnosom vlasti prema izborima.

“Mi smo jednoglasno razočarani činjenicom da domaće institucije nisu blagovremeno, prije svega u zakonskom roku koji je, podsjećamo, bio 19. maj osigurala potrebna sredstva jer bi to bilo zakonito postupanje. Ako to već nisu uradili u zakonskom roku onda bi bilo pohvalno da su to uradili iza toga što prije cijeneći činjenicu da izborne aktivnosti moraju biti provedene u skladu sa Izbornom zakonu. lično mi je razočaravajuća činjenica da je neki treći faktor morao nametnuti takvu odluku i da važnost finansiranja izbora nisu prepoznale domaće institucije”, naglasila je Bjelica Prutina.

Vremena će biti malo?

Ahmet Šantić iz CIK-a je skeptičan po pitanju vremena kada je riječ o pripremama izbora s obzirom na kašnjenje uplate sredstava.

“Mi ćemo požuriti, nadam se da ćemo stići. Nisam siguran. Jedna aktivnost koja nam se uvijek pomalo izmakne kontroli jeste ona kada nakon štampanja, šaljemo glasačke listiće našim građanima u inostranstvo. Plašimo se da će nam tu biti neki kratak period da stignemo ispoštovati i naš zakonski rok, a da ne bi birači koji se prijavljuju i koji žive vani bili oštećeni”, poručio je Šantić.

Podsjetimo, visoki predstavnik Christian Schmidt je prije dva dana iskoristio bonske ovlasti i nametnuo odluku o finansiranju izbora kojom su osigurana sredstva za njihovo organizovanje.

Naime, CIK je apelovao na OHR nakon što je Vijeće ministara BiH prvobitno usvajanjem budžeta obezbijedilo samo dio tačnije, 9,7 miliona KM, a što je, prema procjenama CIK-a bilo nedovoljno.

Schmidt je također odlukom riješio i budućnost finansiranja izbora. Shodno tome, oni će trajno biti finansirani ukoliko nadležni ne donesu odluku o tome, kao i privremeno ako se ne usvoji budžet predviđen za te svrhe.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!