Novac za sanaciju posljedica zemljotresa stoji na računu, a jesen stiže

Vijesti 10. sep 202118:28 0 komentara
N1

Do 4. oktobra građani Kostajnice mogu da se prijave na javni poziv za obnovu nakon zemljotresa koji ih je pogodio krajem 2020.godine. Opštinska uprava već je potpisala 45 ugovora o novčanoj pomoći, ali oni čije će se kuće rušiti, jesen dočekuju u kontejnerima.

Natpis 5-036-4, znači da je ova kuća u selu Petrinja u Kostajnici, kategorisana za obnovu nakon zemljotresa.

“Kompletan je zid srušen, ostala je samo wc šolja u ćošku, sve je drugo polupano”, kazao je Slobodan Vuruna, vlasnik jedne oštećene kuće, te dodaje:

“On je skršio sve. Ja sam malo pojačao to, ako bi se ponavljalo, to sada trese i pomalo urušava. Zimu ne bi izdržalo, ako se ne bi popravilo.”

Slobodan kaže da će oko 10.000 KM koju će dobiti od opštine pomoći da obnovu završi prije zime.

“Moram vam reći da je baš hitno. Interesovao sam se, tražio sam da dobijem i materijala. Jer zimu ovaj objekat teško da bi izdržao. Kada je glavni nosivi zid srušen on se mora prvi sanirati. Sada je opština krenula da ažurnije radi i brže, mislim da se u naredna dva mjeseca može sanirati. Sada je malo potražnja za majstorima, ali ipak se može to uraditi da bude prije zime. Četvrta kategorija do 100 kvadrata je 10.000 KM, to su dosta dobre procjene”, kazao nam je.

Na pojedinim mjestima stare ruine, ponegdje se ipak već radi. Zidari se, kažu nam mještani u šali, traže lupom.

Ruševan objekat, ne prilazi. Stoji na ovome mjestu od januara. Ništa se nije promijenilo na ovome mjestu osim godišnjeg doba. Kuca jesen na vrata, zašto nije krenula obnova. U opštini kažu u toku je javni poziv za prijevu građana, traje do 4.10. a sve na neki način otežavaju i komplikovane tenderske procedure.

Do sada je opština Kostajnica potpisala oko 45 ugovora o finansijskoj pomoći za sanaciju objekata. Oni kategorisani pod brojem 6, biće porušeni, te uz polovično učešće Caritasa Švajcarske i uz javni poziv za izvođača radova, obnavljani. Problem je što su mnoge kuće stare preko 50 godina i nemaju urednu papirologiju.

“Jednostavno, tražili smo minimum minimuma. Nisu objekti, iako je bila lealizacija, nisu legalizovani, ali bilo kakav dokaz, posjedovni, o upisu objekta, mi smo prihvatali jer su objekti oštećeni. Imamo kategorisanih 937 kategorisanih objekata i veliki broj neriješenih imovinsko-pravnih pitanja. A za obnovu, Zakon o javnim nabavkama je to definisao sve, mi to promijeniti ne možemo. Tu su vremenski rokovi koji ne poznaju muku ljudi koji nemaju krov nad glavom, a bilo šta da se mimo toga radi, ja kršim zakon i odgovaram za to”, kazao je Nikola Janjetović, načelnik Kostajnice.

Vlada Srbije Kostajnici je namijenila više od 3 miliona KM za pomoć u sanaciji od zemljotresa, Vlada Repubike Srpske dotirala je 300.000, pomogao je između ostalih i Kanton Sarajevo sa 50.000 KM. To što novac leži na računu posebnih namjena, dok jesen stiže, građane uopšte ne tješi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!