Novaković Bursać: Izjave Turković su tragične i šokantne, iskazane loše osobine

Vijesti 03. mar 202118:58 3 komentara
N1

Snježana Novaković Bursać, šefica Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, kazala je za N1 da je vakcina protiv koronavirusa ipak roba, te da su se veliki proizvođači počeli tržišno orijentisati. Novaković Bursać je rekla da su se upravo proizvođači okrenuli prema onim kupcima koji mogu najviše da plate, a da se BiH kao i neke druge zemlje regije najviše oslonila na međunarodnu solidarnost i funkcionalnost mehanizama poput COVAX-a. Komentarisala je i posjetu Aleksandra Vučića Sarajevu, njegovu donaciju vakcina za FBiH, ali i izjave Bisere Turković, ministrice vanjskih poslova BiH.

“Male zemlje su prevarene u ovom trenutku. Povjerovale su u međunarodnu solidarnost i funkcionalnost mehanizama poput COVAX-a. Kao ljekar mi smo zadržali neki zdravstveni sistem koji je socijalno orijentisan, zasnovan na solidarnosti. Morate početi prihvatati činjenice da je vakcina roba. Veliki proizvođači, trgovci, su se očito počeli tršišno orijentisati, a ne solidarisati. BiH je na nivou Vijeća ministara i pregovorima koji su se vodili ispoštovala sve, ali očito su proizvođači usmjerili na neke druge kupce koji su mogli više da plate”, izjavila je.

Gošća N1 je pomenula da su u BiH razdvojeni zdravstveni sistemi, te da su shodno tome različito odreagovali.

“U RS je počela inicijalna vakcinacija zdravstvenih radnika, aktivnosti se odvijaju i dalje”, kazala je, ali je istakla da u ovom trenutku nema nikoga koga bi se moglo proglasiti odgovornim zbog toga što BiH nije nabavila vakcine na državnom nivou.

“Moglo je bolje u nekim sistemima, pogotovo u FBiH, ali treba da se borimo i izađemo što prije i što lakše iz ovoga”, poručila je.

Republika Srpska se okrenula i dogovoru s Rusijom za vakcinu Sputnik V nakon COVAX-a, istakla je te je pitanje za druge nivoe vlasti – zašto to oni nisu uradili?

“Suštinska istina, u postojećem zakonskom okviru je dozvoljeno i moguće zakonito nabavljati vakcine, dozvoljava se pregovarački postupak, koji može brzo da se završi. Mi smo u RS primijenili te odredbe i nabavili ih”, kazala je.

Ona je kazala da ne postoji ništa što sprečava i FBiH da pristupi pregovaračkom postupku za nabavku vakcina.

“Neki politički subjekti nekada više slušaju štaptače oko krugova i ambasada, ne provjere. Konkretno, za nas koji dolazimo iz medicine, imate naučni časopis Lancet. Kada je Lancet objavio pozitivno mišljenje o vakcini Sputnik V – to je za nas nešto o čemu se dalje ne pregovara. Imate jučer izjavu Turković, takva kakva je bila da se rukovode radom EU. To je za mene jedini putokaz za krizu, a ne šaptanje je li vakcina ovakva ili onakva”, poručila je.

Izjave Bisere Turković, ministrice vanjskih poslova BiH, a koje su došle nakon donacije Aleksandra Vučića ocijenila je tragičnim i ”prešokantnim”.

“Vučić je pokazao da je Srbija zemlja koja ima državničku tradiciju, to baštine institucije u Srbiji i političari. Vidimo kako se nose sa vakcinacijom. Njegov gest je krajnje dobre namjere prema susjednoj zemlji. Njegove poruke, koje su bile upućene i drugim susjednim zemljama treba dobronamjerno shvatiti”, kazala je.

“Izjava Turković je prešokantna. Tako maliciozno govoriti o AstraZeneci, i zašto neko od nas misli da je značajniji od stanovnika Indije, Kine ili afričkih zemalja? Loše osobine se iskazale”, poručila je.

Novaković Bursać je spomenula da je Dodik u nabavku ruske vakcine htio uključiti i Šefika Džaferovića i Željka Komšića, ali da nije dobio odgovor.

Pogledajte snimak kompletnog gostovanja.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare