Novaković-Bursać: Ukinuti glasanje van BiH putem pošte

Novi dan 15. jul 202109:21 > 09:30 8 komentara
N1

Snježana Novaković-Bursać (SNSD), članica Interresorne radne gupe za izmjene Izbornog zakona, za N1 je govorila o radu ove grupe, kazavši da će izjašnjavanje o konkrentim prijedlozima i amndmanima biti urađeno na kraju rada ovog tijela.

Novaković-Bursać je pojasnila da je Radna grupa već održala sedam sjednica na kojima su prošli nekoliko poglavlja.

Čekaju nas ključna poglavlja. Dogovor je da se diskutuje jedno po jedno poglavlje pa da onda isfiltriramo izmjene zakona koje su neophodne i oko kojih smo se složili, te da identifikujemo teme oko kojih imamo drugačije poglede ili dileme. Izjašnjavanje o konkretnim prijedlozima i amandmanima će biti na kraju“, kazala je.

Govoreći o skraćivanju izbornog procesa, navodi da su svi u Radnoj grupi saglasni da treba skratiti rokove.

“Kad smo otvorili priču o tome šta je korjen i uzrok problema, došli smo u situaciju da neke stranke nisu spremne da uđu u razmatranje problema. SNSD smatra da je konzumiranje prava birača van BiH putem pošte problematičan, da donosi višestruke probleme i nepotrebno produžavanje rokova”, kazala je te dodala:

“Niko ne smije da ukine pravo da glasa osobi koja je upisana u Birački spisak, ali se može i mora organizovati glasanje u diplomatskim predstavništvima ili dolaskom u BiH. U vrijeme brzih i dostupnih načina transporta, taj način glasanja bi trebao biti primjenjen.”

Članovi CIK-a nepoželjni u Radnoj grupi za SNSD i HDZ BiH

Pojasnila je zašto su članovi Radne grupe iz SNSD-a i HDZ-a BiH protiv učešća članova Centralne izborne komisije u ovom tijelu.

“Više puta smo u javnosti dokazali da je trenutni sastav CIK-a, nažalost, izglasan mimo odredbi Izbornog zakona, u momentu kada nije bio zatvoren izborni ciklus iz 2018. Vlast u Federaciji BiH nije izabrana. Nije se uopšte smjelo doći u situaciju da se mijenjaju članovi CIK-a, a kada se već to desilo oni su morali biti stručnjaci i imati iskustvo iz izbornog procesa. Dokazana je jasna povezanost nekih od njih sa političkim strankama, što je nedopustivo u Izbornom zakonu, a također nisu dovoljno kvalifikovani za taj proces”, kazala je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare