Novalić: Bitno prvo imati vakcine da bismo radili kampanju

Vijesti 06. jul 202114:07 6 komentara
N1

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić rekao je na današnjoj pres-konferenciji Vlade FBiH kako je bitno prvo imati vakcine kako bi se otpočelo sa kampanjom za vakcinaciju protiv koronavirusa.

Najprije trebamo imati vakcine da bismo radili kampanju za vakcinaciju i to će biti sastavni dio aktivnosti i mjera Vlade FBiH. To ćemo povjeriti agenciji koja je stručna za to. Gospodin Fabio je rekao da to treba raditi ‘od vrata do vrata’“, poručio je Novalić.

Odgovorio je i na pitanje novinara o tome zašto je smrtnost u Bosni i Hercegovini tako visoka, odnosno naša zemlja je treća u svijetu po broju smrtnosti, te je rekao kako “taj detalj” želi da istraži.

Zamolili smo predstavnike Svjetske zdravstvene organizacije da nam pomogne da damo odgovore na to koji su faktori uticali da imamo tako visoku smrtnost. Po procentu zaraze smo jako dobri, a po procentu smrtnosti jako loši. Uočili smo to i otpočeli taj proces“, istakao je premijer FBiH.

Javnosti se obratio i predsjednik Udruženja imunologa Jasenko Karamehić koji je govorio o važnosti vakcinaacije protiv pandemije.

“Imunologija i vakcinacija su pobijedile sve pandemije i epidemije. Mnoge su prijetile da unište svijet, ali uspjelo se izaći na kraj sa svim tim. Bez obzira na nove sojeve, delta soj – koji se najavljuje – mi s njim možemo lako ako budemo slušali nauku. Izaži ćemo na kraj i sa delta sojem i bilo kojim drugim ako se vakcinišemo”, poručio je Karamehić.

Naveo je primjer Brazila i Sjedinjenih Američkih Država.

Pogledajte koliko su u SAD-u imali mrtvih, a vidite šta je danas – praktično je zaustavljena pandemija“, kazao je.

Možemo se izboriti, samo moramo raditi koordinirano i raditi na imunizaciji kroz povećan broj vakcinacije i ako budemo postigli kolektivni imunitet, znači preko 70 posto vakcinisanih, izaći ćemo na kraj i sa ovom pandemijom“, naglasio je Karamehić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare