Novalić: Izvozimo drvo, uvozimo hranu, nafte nemamo ni litar, penzije rastu

Vijesti 17. mar 202214:10 5 komentara
Anadolija

Vlada Federacije BiH na sjednici održanoj u četvrtak u Mostaru usvojila je informaciju Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom o dostupnim kapacitetima za eventualni prijem izbjeglih osoba iz Ukrajine.

“Naglas smo osudili invaziju Rusije na Ukrajinu, a s obzirom na to da nismo davno preživjeli isti scenarij osjećamo ljudsku i državničku potrebu da reagiramo u smještaju i pomoganju ukrajinskim izbjeglicama” kazao je na konferenciji za medije predsjednik Vlade FBiH Fadil Novalić.

Naglasio je kako je Vlada u hotelu kojim raspolaže Agencija za oduzetu imovinu u Sarajevu omogućila 40 smještajnih jedinica za prihvat ukrajinskih izbjeglica, s otvorenom mogućnosti proširenja za dodatnih 40 mjesta.

Ravnatelj Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom Vinko Jakić dodao je kako će hotel u tom smislu biti stavljen u društvenu upotrebu, najprije izbjeglicama koje su u potrebi.

Pored 80 ležajeva koja su raspoređena na dva hotelska kata, izbjeglicama će biti osigurana i adekvatna ishrana.

“Procijenili smo da će rasti penzija na osnovu člana 79. u skladu sa rastom BDP-a i cijena. Oko 8,1 posto bi trebalo biti, ali ćemo sačekati 31. mart kada će biti oficijelni statistički podaci. To je 8,1 posto za redovno usklađivanje koje je zagarantirano penzionerima svakako, ali su domovi parlamenta usvojili i vanredno usklađivanje koje će uslijediti za 15.4. Vjerujem da će biti oko 3-3,54 posto ciljamo na 11 posto jer su troškovi hrane porasli za 10,1.” rekao je Novalić

Vlada FBiH je na današnjoj sjednici usvojila i zaključak da se uputi inicijativa Vijeću ministara da se definira status izbjeglih osoba iz Ukrajine jer su oni sada u statusu stranih lica.

Premijer Novalić je istaknuo kako je Federalno ministarstvo turizma zaduženo da napravi presjek banjskih kapaciteta.

“Od naših šest banja u Federaciji BiH tražimo mogućnost odvajanja jednog dijela smještajnih kapaciteta za ukrajinske ranjenike i njihovu rehabilitaciju. To je bio i zahtjev ukrajinskog veleposlanstva jer mi u Europi imamo najsvježiji primjer s obzirom na to da su naše banje istrenirane za tretmane ranjenika i njihov oporavak”, naglasio je Novalić.

Poremećaji u cijenama i lancu opskrbe

Premijer Novalić komentirao je i aktualne poremećaje u cijenama i lancima opskrbe u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Po njegovim riječima, nedostatak određene robe je posljedica prevelike potražnje, odnosno straha ljudi od nestašice.

“Ništa se nije znatno poremetilo u smislu količine koju mi dobavljamo, samo je problem što mnogi prave zalihe. Pozivamo građane da to ne rade”; apelirao je Novalić.

Dodaje kako su još odavno na snazi mjere koje su depresirale cijene u dvije grane.

“Najveći poremećaj imamo u energetici te u prehrambenoj industriji. Dvanaest mjeseci već imamo regulirane marže koje mogu biti maksimalno osam posto za prehrambene proizvode, dok su marže nafte, koje su ranije bile 56 feninga, sada 26 feninga ” istaknuo je.

Novalić je kazao da su u FBiH cijene naftnih derivata niže za 30 do 40 feninga u odnosu na zemlje okruženja, a cijene plina u BiH, Mađarskoj i Srbiji niže su za dva do tri puta nego u Europi.

“Mi smo uvoznici hrane. Izvozimo drvo, metalne proizvode, ali uvozimo hranu, lijekove, a nafte ovdje nemamo niti litru. Naša struja u privatnim domaćinstvima je pet puta jeftinija od europske, nevezano za standard Europljana koji je znatno viši. Ipak, stoji činjenica da imamo iste troškove proizvodnje te struje”, kazao je Novalić.

Istaknuo je kako su cijene nafte noćna mora svih vlada u regiji i Europi te da nitko ne može pretpostaviti kada će se situacija na tržištu stabilizirati.

“Budućnost svakako leži u osiguranju dovoljnih količina robnih rezervi” poručio je federalni premijer.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare