Novalić komentarisao rezultate izbora, a o sankcijama ni riječi

Vijesti 04. okt 202222:26 1 komentar
F.Z./N1

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić komentarisao je rezultate izbora rekavši da je zadovoljan ishodom te brojem glasova koje je dobio posebno u svojoj izbornoj jedinici u kojoj je bio kandidat. Međutim, o sankcijama koje mu je uvela Amerika ni riječi.

Prema posljednjim podacima Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine (CIK BiH) i nakon 83 posto obrađenih biračkih mjesta, Novalić ima 8.300 glasova za Parlament Federacije BiH.

“Ovo su moji prvi izbori i moja očekivanja su bila skromna, neizmjerno sam sretan što je SDA u izbornoj jedinici u kojoj sam bio kandidat ostvarila pobjedu i obezbjedila dva mandata za Zastupnički dom Parlamenta FBiH. Ono što me posebno raduje da je grad Husein-kapetana, prvog borca za nezavisnu Bosnu, konačno u boji stranke koja je tu nezavisnost izborila. Hvala mom Gradačcu na povjerenju! Hvala vam prijatelji od srca”, napisao je Novalić na Facebooku.

Dalje je naveo da su mnogi govorili da SDA ne može pobijediti u toj jedinici koja ostaje bastion SDP-a.

“Narod je širom Federacije BiH prepoznao rezultate Vlade i dao zeleno svjetlo listama SDA za Parlament FBiH. Hvala vam i nastavit ću da radim u interesu naroda, sviđalo se to nekome ili ne”, poručio je Novalić.

A i Sjedinjene Američke Države su također prepoznale i to da bi Novalić trebao dospjeti na crnu listu ove države zbog, kako su naveli, “zloupotrijebljavanja podataka o penzionerima u korist vlastite političke stranke, što je suprotno zakonima BiH”. Naime, to se desilo 2018. godine kada je Novalić na adrese penzionera poslao pismo neposredno pred izbore rekavši da od njih očekuje dalju podršku uz nabrajanje svega što je vlada za njegovog mandata postigla.

Sporno je bilo tada kako je on dobio lične podatke penzionera te kako mu je to Fond Penzionog i invalidskog osiguranja omogućio.

Fadil Novalić i Slobodan Stanković stavljeni na crnu listu SAD-a

Nakon što ta dilema nikada u potpunosti nije riješena, a za mnoge je pala i u zaborav, jučer je Amerika odlučila osvježiti pamćenje pa nakon četiri godine uvesti sankcije Novaliću.

Pročitajte pismo zbog kojeg je Novalić stavljen na crnu listu SAD-a

Sankcije podrazumijevaju, između ostalog, zamrzavanje imovine u SAD-u i svih potencijalnih transakcija Novalića u toj državi. Zanimljivo je da se na to Novalić danas nije osvrnuo ni u jednom trenutku, iako, vjeruje se, javnost očekuje njegov komentar.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare