Novalić o nabavci vakcina: KS je “project manager”, mi pokrivamo papirima

Vijesti 29. apr 202115:04 0 komentara
Fadil Novalić (Fena)

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić obratio se delegatima Doma naroda Parlamenta FBiH i informisao ih o nabavci vakcina. Kazao je kako su u pregovorima sa tri proizvođača - Rusijom, Kinom i Indijom. Istakao je kako su pregovori pri kraju.

Novalić je rekao kako su pregovore sa SAD-om, odnosno Pfizerom i kompanijom “Johnson & Johnson” prekinuti jer su im kazali da pregovore isključivo vrše sa državom. Podsjetio je da je odgovor došao “na njegovo ime i prezime”.

Kada je u pitanju Sputnjik, kazao je kako su se “udružili sa Kantonom Sarajevom u nabavci ove vakcine”.

“Kanton Sarajevo je project manager, a mi pokrivamo samo papirima. Rusi ne žele pregovarati s kantonima, ali objasnili smo preko ambasada i kanala da nismo država, ali da jesno državni entitet. Radi se o predugovornim radnjama i trebamo nabaviti 500.000 vakcina, to je izgledan izvor”, kazao je Novalić.

Komunicirali su i sa AstraZenecom i uspjeli su dobiti dozvolu Vlade Engleske i dozvolu premijera Indije. Ostalo im je još da odrede veletrgovca. Konkurs je raspisan prošlog četvrtak i bit će zatvoren sutra. Riječ je o 500.000 doza Covidshielda.

“Četvrti kanal je prema Sinopharmu, kineskoj državnoj kompaniji koja ide međudržavnim komunikacijama. Poslali su nam šest koraka koja trebamo ispuniti, mi smo na petom. Sada treba fomirati komisiju za pregovore. Veletrgovca smo pobrali jer je država BiH pri aktivnosti nabavke 200.000 iste vakcine izabrala Hercegovinalijek, mi smo samo preslikali to. Sljedeći korak je potpisivanje ugovora gdje će biti navedeni detalji o cijeni i kada će stići”, rekao je Novalić.

Istakao je kako se cijene razlikuju od kruga s kojim se kontaktira, odnoso da su cijene u primarnom ciklusu 10-ak dolara, u sekundarnom 20 dolara, a u tercijarnom je navelo primjer Izraela koji je platio 37 dolara.

“Moramo biti spremni na varijacije u cijenama. Imamo namjeru dostaviti ugovor Parlamentu”, poručio je Novalić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!