Novalić o vakcinama: Radimo danonoćno, ako neko ima neku ideju neka kaže

Vijesti 30. mar 202116:43 3 komentara
Vlada FBiH

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić obratio se poslanicima Predstavničkog doma Parlamenta FBiH kazavši kako od 25. februara danonoćno rade na nabavci vakcina te pozvao sve oni koji imaju bilo kakvu ideju ili prijedlog predlože ako misle da to može pomoći. Naveo je kako sada veleprometnici ne mogu nabaviti vakcine jer one još nisu komercijalne i da ulogu igra geopolitika.

Istakao je kako su na osnovu zaključaka ad hoc grupe – da Vlada uspostavi direktni kontakt s kineskom, ruskom i indijskom ambasadom kao bi se diplomatskim putem osigurale vakcine i da se na prijedlog Srbije zajednički pristupi nabavci vakcine AstraZeneca u Indiji jer imaju potpisan bilateralni sporazum s Indijom.

“Zvali smo premijerku Srbije, uključili smo se u grupu sa Srbijom, Makedonijom i Crnom Gorom. Ruskoj Federaciji smo poslali sve konektivne papire, bili smo kod ambasadora i on je poslao diplomatsku notu fondu, a on je odgovorio da ne vidi ni Medimpex ni Krajinagroup već da treba vidjeti državu, a ni nju ne vidi. Ona smo zamolili da mi pošaljemo i poslali smo papire i oni su u procesu odobravanja. Zamolili smo i gospodina Tegeltiju da i oni pošalju autorizaciju. Kontaktirali smo američku ambasadu i razgovarali s Washingtonom o Pfizeru, ali ne možete doći do toga da kažu količinu i vrijeme dobave. Dok se u SAD-u ne vakcinišu, ne može se dobiti u komercijalnoj sferi”, rekao je Novalić.

Kazao je kako Kina ima nasloženije procedure – šest koraka te da su razgovarali s ambasadorom nekoliko puta, ali da i “oni vide državu”.

“Nas su progutali i zamolili smo ponovo Tegeltiju da i on svojim pismom namjere ojača našu poziciju, a mi ćemo da uradimo ostale korake. U dogovoru s premijerima svih kantona dogovorili smo da država poruči za nas 500.000 vakcina. Radimo na svim procedurama. Poslali smo 16 pisma namjere za kompanije i veleprometniku koji po našim zakonima mogu nabaviti vakcine, ali vakcine su geopolitika, to nije komercijalna roba. Od 25.2. radimo danonoćno. Pozivam sve koji na bilo koji način mogu dati ideju, predložiti nešto, neka predlože. Čak i laici mogu vidjeti da veleprometnici ne igraju ulogu dok vakcina ne postane komercijalna roba”, rekao je Novalić.

Istakao je kako mjere i dalje moraju biti u fokusu djelovanja, te naglasio kako nemaju mnogo mogućnosti u ograničavanju cijena.

“Kada bismo to uradili, kod nas bi bila nestašica, a mi bismo kupovali u Lukavici i RS-u. Ograničenje cijena bi morali dogovoriti s RS-om, ali kod njih ne postoji raspoloženje za to”, kazao je Novalić.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare