Novalić: Turizam danas raste više nego prije pandemije

Izvor: F.Z./N1

Svjetski je dan turizma, grana privrede koja je postala jedna od najznačajnijih u Bosni i Hercegovini. Turizam je prživio teške dane u 2020. godini, kada je došlo do masovnih zatvaranja granica, a samim tim turizam je u BiH doživio ozbiljne udarce. Primjera radi, godinu prije korone, u FBiH je zabilježeno 2.235.000 noćenja, a u vrijeme pandemije, on je iznosio 700.000, što je tri i po puta manje u odnosu na prethodnu godinu, a u Kantonu Sarajevo ta brojka je bila 6 i po puta manja.

U Vladi FBiH kažu da su pravovremeno reagovali i vratili turizam na pravi kolosjek. Fadil Novalić, premijer FBiH kaže da je turizam u BiH najbrža rastuća grana privrede, te da je Vlada dužna da joj prući podršku.

Turizam je i ranjiva grana. Zavisi od percepcije, stabilnosti i ekonomskih poremećaja, kakve smo imali tokom pandemije koronavirusa. Ova vlada je pokazala da je u tom kritčnom vremenu intervenriala i dobila pozitiva rezultat. Danas više raste, nego prije pandemije.” – kaže Novalić

Pod sloganom “preispitivanje turizma”, obilježava se današnji dan, a ministrica okoliša i turizma u Vladi FBiH Edita Đapo kaže kako je Vlada podržala turizam u vrijeme pandemije sa 30 miliona KM; a prevoz koji je usko vezan sa turizmo, sa 10 miliona KM.

Četiri su prioriteta za turizam. Prvi je da koristimo nove tehnologije, koje su prednosti toga i komunikacije naravno. Drugi prioritet je razvoj turističkih proizvoda.Treći je razvoj ljudskih resursa, a četvrti klima za investiranje.” – kaže Đapo.

Senad Halilović, predsjednik Udruženja turističkih privrednika u BiH poručio je da je Vlada FBiH spasila turizam u ovom entitetu, te da ovogodišnje brojke govore da će biti registrovano i do 2 miliona noćenja, a u KS se očekuje 850.000. Ključ je, kaže Halilović i u samom kadru, pa je potrebno da se uvede što više praktičnog rada u turističkim školama kroz stipendije i kako bi se dobila kvalifikovana radna snaga koja će spasiti turizam i donijeti benefite našoj državi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar