Novalić vs. Vlada KS: Šta je sporno, a šta ne u nabavci vakcina

Vijesti 10. jun 202119:07 > 20:32 2 komentara
REUTERS/Chalinee Thirasupa

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić izjavio je danas da je potpisan ugovor sa Kinom u vezi sa nabavkom 500.000 doza vakcina Sinopharm, a da kada je riječ o Sputnjiku V, struka je tražila dodatna pojašnjenja. Nije mu jasno zašto Vladi Kantona Sarajevo smeta ono što traži struka i bespotrebno se uznemirava javnost.

Još nije poznato kada će prvi kontigent vakcina Sinopharm stići u BiH. Zbog klauzule o tajnosti, o detaljima ugovora, kako je kazao federalni premijer Fadil Novalić, ne može se govoriti.

Ono što je poznato jeste da su Kinezi u prošloj sedmici potpisali ugovor i poslali ga diplomatskom poštom, a čekalo se da novi v.d. direktora Zavoda za javno zdravstvo Federacije Siniša Skočibušić formalizuje funkciju, čime je postao ovlašten za potpisivanje ovakvih ugovora.

Ovo je inače prvi ugovor koji je Vlada potpisala, a odnosi se na direktnu nabavku vakcina protiv COVID-a 19.

Ugovor u ime Vlade FBiH potpisao je v.d. direktora ZZJZ FBiH. Također je poznato da zbog klauzule o tajnosti iz ugovora, nismo u mogućnosti izlaziti sa više informacija.Ono što je isto važno kazati je da je Vlada NR Kine odobrila iznos Federaciji svih 500 hiljada vakcina“, izjavio je Fadil Novalić, premijer FBiH.

“Koliko ja znam, trenutno još ide ta procedura. Pošto se radi o komercijalnoj nabavci, naša ambasada nije puno uključena pa zato nisam informisan o konkretnim informacijama, ali svakako podržavamo takvu saradnju”, poručio je Ji Ping, ambasador Kine u BiH.

Dalje, Novalić je naveo kako se sa Pfizerom na državnom niovu pokušava uspostaviti saradnja, što je potvrdio i direktor federalnog Zavoda za javno zdravstvo.

Sada se prikupljaju dokumenti za pravljenje tog ugovora. Tu aktivnost za sada vodi ministarsto civilnih poslova. Sa Pfizerom se za sada planira nabaviti 1,2 miliona cjepiva, od toga bi išlo 1 milion za Federaciju, a 200 hiljada za RS.

No, sporna je, međutim, nabavka ruskih vakcina Sputnik V. Podsjetimo da je Federalna vlada 500 hiljada doza spomenutih vakcina trebala nabaviti u saradnji sa Vladom KS. No, kantonalna vlada sada odbija potpisati već pripremljeni ugovor o nabavci Sputnika V“, kaže Siniša Skočibušić, v.d. dirketora ZZJZ FBiH.

Opširnije u prilogu Sande Arnautović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare