Novca ima, nema, biće….

Vijesti 24. maj 202220:35 0 komentara

Pet dana nakon isteka roka, novac za izbore i dalje nije operativan. No, postoji- tvrde upućeni. Tračak nade unijela je informacija da je resorni ministar Vjekoslav Bevanda na Vijeće ministara uputio budžetski okvir 2022.-2024, koji će biti razmatran na sjednici u četvrtak. No, njegov zamjenik tvrdi usvajanje budžeta na dugom je štapu.

Vijeće ministara trenutno raspolaže sa oko 140 miliona neraspoređenog akumiliranog viška prihoda iz prethodnih godina iz kojeg su mogla biti osigurana sredstva za održavanje Općih izbora. Ovo tvrdi zamjenik ministara finansija BiH Hazim Rančić, koji za razliku od svog kolege, ministra Vjekoslava Bevende, kaže da bi takva odluka bila u skladu sa zakonom

“U vrijeme kada imamo odluku o privremenom finansiranju, okvir za finansiranje svih institucija je 249 miliona, to je za jedan kvartal. Prihodi za prvi kvartal su bili 236 miliona, a rashodi cirka 215 miliona. Postojalo je 20 i nešto miliona razlike viška prihoda samo u prvom kvartalu i Vijeće ministara je apsolutno moglo donijeti odluku kojom će se izdvojiti sredstva za finansiranje aktivnosti Centralne izborne komisije”, kaže Rančić.

Rančić se poziva na član 11 stav 5 Zakona o finansiranju institucija BIH u kojem se navodi

“Za vrijeme trajanja privremenog finansiranja Vijeće ministara BiH može donijeti posebnu odluku o rashodima koji nisu bili predviđeni budžetom iz prethodne godine, s tim da rashodi institucija Bosne i Hercegovine koji uključuju rashode iz stava (2) ovog člana ne mogu biti veći od zbira prihoda koji za vrijeme trajanja privremenog finansiranja budu prikupljeni od indirektnih poreza, vlastitih prihoda i prenesenih sredstava”, objasnio je Rančić.

Kada je u pitanju Dokument okvirnog budžeta Bosne i Hercegovine za period od 2022. do 2024. kojeg je Ministarstvo finansija BiH jučer uputilo Vijeću ministara, zamjenik ministra finansija kaže kako se radi o zakonskoj proceduri koja kasni godinu dana zbog blokade srpskih zvaničnika. Da sam budžet u najboljem slučaju neće biti usvojen do sedmog mjeseca, odnosno kako dodaje:

“Na žalost moram kazati i ovo, da znajući odnose snaga nije izvjesno da budžet za 2022. godinu uopšte bude usvojen. Vratimo se na prošlu godinu, taj budžet i dalje je na Domu naroda. Zbog svega mislim da je odluka na visokom predstavniku”, kategorično je rekao Rančić.

Da li će Visoki predstavnik donijeti sličnu odluku, iz OHR-a su kazali kako novac trebaju osigurati institucije BiH. Milorad Dodik ranije je poručio da je nametanje odluke neprihvatljivo, Dragan Čović danas ponovio da će BiH uskoro dobiti budžet

“Danas se u ovom gradu, u institucijama proširila priča da Šmit namjerava da nametne budžet. To je apsolutno neprihvatljivo, nepromišljeno, ukoliko postoji takva odluka. Šmit ima podršku Amerikanaca i Britanaca i još se čeka podrška Brisela. Ako to urade, moraće da se suoče sa ozbiljnim posljedicama funkcionisanja BiH“, kazao je Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske.

Predsjedavajući Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine i predsjednik HDZ-a Dragan Čović smatra kako se Dokument okvirnog budžeta Bosne i Hercegovine za period od 2022. do 2024. godine treba što prije usvojiti.

“Mislim da je ministar finansija sinoć (23. maj) zatražio redovitu sjednicu. To su ozbiljne stvari i ne mogu se rješavati telefonskim pozivima .Ako bi se okvirni budžet usvojio ove sedmice, odmah iza toga bi u proceduru išao i Nacrt budžeta. Nadam se da ga vrlo skoro možemo imati u proceduri, kako to predviđa zakon. Znači, Vijeće ministara, Predsjedništvo, oba doma Parlamenta i ako to riješimo, onda smo svu ovu priču ostavili iza sebe”, zaključio je Čović.

A nakon što je Željko Komšić jučer javno ustvrdio “da postoje odmetnuti predstavnici međunarodne zajednice koji sa HDZ-om rade na blokadi izbora”, danas brojne reakcije i optužbe na račun Johana Sattlera, šefa delegacije EU u BiH koji navodno lobira protiv odluke Visokob predstavnika.

Uz ostalo Tomas Wais, evropski parlamentarac javno je upitao nasvom Twiter nalogu,

Kakvo pravo ima naš ambasador da spriječi OHR u osiguranju finansiranja izbora?

Na ove optužbe reagirao je šef Evropske delegacije u BiH

“Nema sumnje da će se izbori zaista i održati onako kako je i predviđeno 2. oktobra i to ne treba dovoditi u pitanje. Ja sa svoje strane mogu samo pozvati nadležne, a prije svega govorim o Vijeću ministara BiH i Ministarstvu finansija i trezora BiH, da u narednim danima zbog hitnosti ovog pitanja donesu sve potrebne odluke koje će omogućiti realizaciju izbora”, naglasio je Sattler.

Spomenuo je i to da je prošle sedmice komesar za proširenje EU Oliver Varhelyi uputio direktan dopis u kojem od Ministarstva finansija i trezora BiH traži da ponovo djeluje.

“Mislim da su samim time apsolutno jasni stavovi Evropske unije kada je riječ o izborima i ovoj temi. I još ću naglasiti da smo jedinstveni u stavovima po ovom pitanju sa svim našim partnerima ne samo u EU već i u svim našim državama članicama, SAD- u i Uredu visokog predstavnika”, poručio je Sattler.

Sjednica Vijeća ministara zakazana je za četvrtak. Druga tačka dnevnog reda je okvirni dokument budžeta za naredne dvije godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!