Novcem iz Orbanove pomoći za RS kupovaće se mađarske mašine

Vijesti 21. sep 202222:314 komentara
Izvor: Milorad Dodik i Viktor Orban (N1)

Dijelom od pomoći koji je Republici Srpskoj dala Mađarska kupovaće se - mađarske mašine. Poljoprivrednici će da bi dobili takvu jednu mašinu trebati da plate 30 posto njene vrijednosti.

Vlada RS već treću sedmicu animira poljoprivrednike u tom bosanskohercegovačkom entitetu da se prijave na poziv za pomoć pri kupovini mehanizacije i alata.

Za tu svrhu namijenjeno je 35 miliona eura, prvi dio od 100 miliona evra pomoći koju je mađarski premijer Viktor Orbane obećao tokom privatne posjete članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradu Dodiku, u novembru prošle novembru prošle godine, u Laktašima kod Banjaluke.

Kako izgleda procedura za dobijanje pomoći?

Poziv poljoprivrednicima u RS da se prijave za podršku je otvoren do polovine oktobra. Za prijavu je zadužena Fondacija “Progressus” koju je osnovala Vlada RS i koja je zadužena za realizaciju mađarskog programa.

Poljoprivredni proizvođači mogu pojedinačno da apliciraju za sredstva u iznosu od 2.500 evra do 25.000 evra.

Fondacija, nakon što prijave provjeri i ocijeni, šalje u Budimpeštu na konačno odlučivanje.

“Nakon čega (donošenja odluke) Fondacija potpisuje ugovor s korisnicima, oni uplaćuju svoje učešće dobavljaču, a Fondacija uplaćuje dobavljaču iznos bespovratnih sredstava i korisnici dobijaju mašine”, navode u Fondaciji u RS za Radio Slobodna Evropa.

U Fondaciji kažu i da poljoprivrednici mogu i sami da izaberu dobavljača ili robu, ali da je osnovni uslov da mehanizacija, oprema i alati budu proizvedeni u Mađarskoj.

“Fondacija u svakom trenutku procesa prijave, odlučivanja, ugovaranja s korisnicima, realizacije nabavke i održavanja, ima pravo da traži dokaz o tome, odnosno sertifikat o porijeklu koji izdaje Mađarska komora za trgovinu i industriju”, ističe se u odgovoru za RSE.

Opširnije OVDJE.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar