Novci za očuvanje radnih mjesta potrošeni na firme bez radnika

Vijesti 01. jun 202119:46 > 19:49 6 komentara

Četiri federalna ministarstva, prometa i komunikacija, energije i rudarstva, okoliša i turizma i poljoprivrede imali su na raspolaganju blizu 90 miliona maraka sredstava čijom raspodjelom su trebala biti sačuvana radna mjesta i biznisi u Federaciji, a sukladno uredbi vlade FBiH. Šokantno je što su sredstva dobivale firme koje su u posljednju godinu dana otpuštale svoje radnike.

Glavni federalni revizor Dževad Nekić u razgovoru za N1 kaže kako su stvari od početka bile loše postavljene. Uredba Federalne vlade o interventnim mjerama dovela je do brojnih zloupotreba. I u većini slučajeva nije zadržala radna mjesta. A što je trebao biti osnovni cilj raspodjele blizu 90 miliona maraka. Pa su tako osnovni kriterijii bili pad prihoda u odnosu na prethodnu godnu i zadržavanje radnih mjesta. Što nije moglo dati realan presjek stanja, zbog čega uredba i nije mogla donijeti rezultate, tvrdi Nekić.

Novci za očuvanje radnih mjesta

“Trebalo je uzeti u obzir da li su te iste firme imale otpuštanja radnika u istom periodu. Koliko su imali 2019. i 2020? Nemoguće je da bude pravedna raspodjela ako je samo kriterij pad prihoda, a ne pad rashoda. Kod jednog od ministarstva bio je kriterij da je neko izvoznik. Šta znači dati poticaj ako je smanjen izvoz? Da li je taj isti izvoznik bio i uvoznik radi izvoza? Određen broj turističkih agencija koje imaju tri zaposlena dobile su ogromna sredstva koja nikada takvu dobit. dobile su na stotine hiljada maraka”, kaže Nekić.

No ni sporna uredba nije ispoštavana do kraja. Pa su tako novac primile i firme koje su otpuštale radnike, nisu imale radnike ili uopće nisu u sudskom registru. Hotel Holiday, Sarajevo i “Termalna rivijera Ilidža” d.o.o. Sarajevo smanjili su broj zaposlenih za 90. Hotel Europe, Sarajevo i Grand Hotel Bristol za 68. “AVAZ” d.o.o. Sarajevo za 65, “Reumal” Fojnica za 63. No svejedno su dobili ogromne novce. Od 420.000 do 700.000 maraka.

“Respiratori kamilica kriminal u odnosu na navedene zloupotrebe”

Turističkoj agenciji ”Fortuna trade tours” d.o.o. Mostar odobrena su sredstva za 14 zaposlenih. Iako je sredstva tražilo samo za osnovnu organizacionu jedincu s tri zaposlena radnika. I to u iznosu o 700.000. Pojedinim korisnicima dodijeljena su sredstva za poslovne jedinice koje uopšte nisu upisane u sudski registar. Rekorder je sa 700 hiljada maraka “Mrkulić company” Sarajevo. Odnosno njihov Hotel „Hollywood“ Ilidža. Ali i Turističko naselje „HERCEG ETNO SELO MEĐUGORJE“,

Ove firme nisu bile jedine. Ministarstvo okoliša i turizma pomoglo je više firmi sa samo jednim radnikom ili bez zaposlenih. Na kriterije i spornu uredbu u Domu naroda od početka je upozoravao delegat iz SDP-a Aner Žuljević. Koji će danas reći da su “respiratori kamilica kriminal” u odnosu na ove zloupotrebe.

Dijelili su i ostali

Nije sporno samo Ministarstvo turizma i okoliša. Utvrđenim kriterijima za dodjelu sredstava i u Ministarstvu poljoprivrede, prometa i komunikacija, industrije i rudarstva data je prednost oporezivom prometu u odnosu na broj zaposlenih.

Pa su tako Globturu i Centoransu dodijeljena sredstva od 700.000 KM iako je otpušeno 130. Odnosno 85 radnika. Slično je i sa Ministarstvom energije, industrije i rudarstva koje je nagradilo velike poslodavce i otpuštanja radnika poput preduzeća u mreži Preventa koja su otpustila blizu 500 zaposlenika.

U svemu ovome treba podsjetiti kako je prijedlg za spornu uredbu stigao iz Kabineta ministrice Edite Đapo koja se u nekoliko navrata javno pohvalila suradnjom sa Udruženjem turističkih radnika za koje će se ispostaviti da nije bilo upisano u sudski registar. Niti pravno postoji. A što je dokumentima potvrdio i Amir Hadžić iz Udruženja hotelijera BiH.

Blizu 90 miliona maraka potrošeno je većim dijelom na privredene subjete koji su radnike otpustili i ostali zatvoreni. Ili su pak sredstva dobili oni koji su i prije pandemije ostvarivali ogromne profite. Pa su na ovaj način zapravo vratili porez koji su ranije uplatili. Ponovno se prelomilo preko leđa radnika, od kojih su mnogi na biroima za zapošljavanje. Dok vlasnici ubiru profit.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare