Nove tramvajske šine: Prvog septembra gotovo u suprotnom ministar daje ostavku

Vijesti 14. jul 202221:19 > 21:19 0 komentara
Privatna arhiva

Novim tramvajskim tračnicama vozit ćemo se 1. septembra, obećava ministar prometa KS Adnan Šteta i ponavlja, kako će u suprotnom podnijeti ostavku. Građani do željene lokacije sad mijenjaju nekoliko prijevoznih sredstava. Strpljenja je sve manje, kao i nade da će restruktuiranje GRAS-a donijeti rješenje.

Danas je malo komplikovanije prebaciti se u Sarajevu od tačke A do tačke B, ali vlasti u Sarajevu obećavaju da to uskoro neće biti tako. Izgradnja tramvajskih šina u punom je jeku, odnosno njihova rekonstrukcija. Dolaze novi trolejbusi i tramvaji. Te obećavaju da bi u idućoj godini javni gradski prevoz mogao ugledati bolje dane.

Građani naviknuti na probleme, podijeljenog mišljenja. Od razumijevanja do razočarenja.

“Dobar, dobar je prijevoz.” kaže jedan od putnika “Naravno da slijedi bolje, to što su uradili- to je dobro.” navodi.

“Što se tiče prevoza GRAS-a nisa zadovoljna, tokom dana možda vidim dva tri, dok prevoza Centrotransa ima jako puno. A što se tiče rokova, ne vjerujem da će biti ispoštovano.” govore nam

A rokovi se približavaju, pa se ovih dana radi punom parom. 1. septembar, obećava resorni ministar Šteta, datum je kada ćemo se voziti novim šinama, ali u starim tramvajima. Novi dolaze tek iduće godine.

“Rekonstrukcija kompletne pruge do Marjin dvora je dvije godine, to je kraj augusta iduće godine, kada je planirano da nam krenu dolaziti novi tramvaju. Stari tramvaji mogu voziti po novoj pruzi, a krajem iduće godine ćemo imati mix starih i novih tramvaja, u prvoj fazi 15 novih tramvaja, ali tu se nećemo zaustaviti ići ćemo u nabavku novih tramavaja, jer za odvijanje tramvajskog prevoza kada spojimo prugu sa Hrasnicom će nam trebati 50ak tramvaja.” kaže Adnan Šteta ministar saobraćaja KS.

Ponavlja i obećanje o ostavci ako se probiju rokovi.

“Dat ću, ali kako stvari stoje, oni koji se raduju mojoj ostavci neće imati priliku da se raduju jer ćemo se mi voziti tramvajima prvog septembra.” dodao je Šteta.

No, time se ne rješavaju svi problemi. GRAS godinama grca u dugovima, računi su blokirani, krivične prijave protiv odgovornih podnesene, radnici bez osnovih prava.

“Od 12 aktivnih bankarskih računa, ja imam samo jedan račun pod nadzorom i gdje se vrši privremena deblokada. Ja sam 15 mjeseci direktor, i imao sam mogućnost da izvršim plaćanje u ovom periodu 12 ili 13 puta.” kaže Senad Mujagić- v.d. direktor GRAS-a.

Sadašnji v.d. direktora GRAS-a vjeruje da će se formiranjem holdinga, koji podrazumijeva i osnivanje novog preduzeća, GRAS oporaviti. To je bio i zaključak elaborata stručnjaka sa Ekonomskog fakulteta.

“GRAS bi trebao u potpunosti ozdraviti, naravno to se ne može desiti preko noći. Kakve su prognoze u tom elaboratu? 10 godina koliko se ja sjećam.” kazala nam je Hatidža Jahić, profesorica Ekonomskog fakulteta UNSA.

Nova, zdrava firma za to vrijeme bavila bi se trolejbuskim i tramvajskim saobraćajem, sa novim vozilima koja su najavljena u narednom periodu. Kasne “tek” nekoliko decenija, uz nadu da ovaj put stižu na vrijeme.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!