Novi dan iz Neuma

Vijesti 23. jul 202111:14 0 komentara
N1

Ekipa Novog dana za vikend realizuje regionalni Novi dan za gledaoce u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Hrvatskoj. U subotu vam donosimo najzanimljivije priče i razgovore iz jedinog bosanskohercegovačkog grada na moru, Neuma. U nedjelju smo u Mostaru. Pratimo tradicionalne 455. skokove sa Starog mosta. Naši sagovornici su ljudi koji poznaju dušu Neuma i Mostara, koji svoj životni i radni vijek proveli uz more ili Neretvu, uspješni sportisti, umjetnici, turistički radnici, političari. Gledajte nas od 09-11h. S vama je Minela Jašar Opardija.

Odlazak na more u Neum znatno je olakšan gradnjom novog puta od Stoca. Kada će preostalih desetak kilometara stare ceste biti gotovo? Šta treba uraditi da Neum bude još privlačnija turistička destinacija, ali i mjesto za živjeti za Novi dan govori prvi čovjek Neuma nečelnik Dragan Jurković.

Neum je tokom pandemije zaradio etiketu “Najtraženije destinacije”. Kako u jedinom bosanskohercegovačkom gradu na moru protiče sezona? Ko su najčešći, a ko najpoželjniji gosti? Šta koči Neum da pokaže sav svoj potencijal za Novi dan govori Davor Krešić– presjednik Udruženja turističkih radnika Neum.

A zašto Sarajlije vole Neum? Zašto kažu da se ovdje najbolje odmore? O ljetovanju na domaćem terenu razgovaram sa proslavljenim fudbalerima Predragom Pajom Pašićem i Nijazom Merdanovićem koji svake godine ljetuju u Neumu.

Oni koji nerado dolaze u Neum najčešće kao razlog navode gužvu, krcate plaže, jefinu ponudu duž glavne šetnice….no mnogo je onih koji ne znaju da imaju izbora. Naselje Surdup u kojem će biti naša Ivana Crnogorac pruža savršene uslove za jedan mirniji odmor. O gastronomskoj ponudi Neuma govori Željka Marijanović – ugostiteljica.

Odluka BiH da državljani Srbije mogu bezuslovno putovati i provesti odmor u BiH kreirala je jednu potpuno novu strukturu gostiju koji dolaze u Neum. Turistički radnici potvrđuju da je veliki broj gostiju prošle i ove godine iz Srbije. Kakva iskustva su ponijeli iz Neuma pitat ćemo Jelenu Sotirović koja će biti na jednoj od gradskih plaža u Beogradu Adi Ciganliji.

Jeste li znali da su u Starom Neumu sačuvana stara sela u kojima se nalazi vrt Ljanik? Tamo se nekada sadio i uzgajao najkvalitetniji duhan u Hercegovini koji je slat na carske dvorove. Neum čuva i drevne i nadaleko čuvene maslinjake. Lola Matić – maslinar će nas upoznati sa ovim bogatstvima, ali i naučiti kako prepoznati kvalitetno maslinovo ulje.

Gledajte regionalni Novi dan u subotu od 9 do 11 sati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!