Novi pokušaj: Danas hitno zasjeda Dom naroda PS BiH o izmjenama Izbornog zakona

Vijesti 27. apr 202207:13 > 07:316 komentara
Podijeli:
Izvor: Foto: F.Z./N1

Hitna sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH (PS BiH), na kojoj bi će biti razmatran Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH po hitnom postupku trebala bi biti održana danas.

SDA: Nakaradni prijedlog HDZ-a

Sjednica je zakazana ponovo za danas, jer jučer nije održana zbog nedostatka kvoruma i jer su delegati SDA odlučili da ne prisustvuju. Novi termin hitne sednice zakazan je za danas u 10 sati.

Predsjedavajući Doma naroda BiH Dragan Čović saopštio je juče da sjednici ne prisustvuju delegati Bakir Izetbegović, Amir Fazlić i Asim Sarajlić, Munib Jusufović, te Mladen Bosić zbog čega nema kvorum za rad, a nedolazak na sjednicu ocijenio kao “klasičnu blokadu rada institucija BiH”.

Lider SDA Bakir Izetbegović jučer je kazao da je SDA odlučila zaustaviti donošenje nakaradnog prijedloga HDZ-a.

“Radi se o pokušaju da se zakon koji je protuustavan i u koliziji sa Federacijom Bosne i Hercegovine, zakon o kojem nema dogovora jer su proteklih godinu dana su trajali naši pokušaji da se postigne dogovor za izmjenu izbornog zakonodavstva. Zakon koji nije prošao kroz Interresornu grupu koja je napravljena upravo za potrebe definisanja izbornog zakonodavstvca. Dakle, to je zakon koji će definitivno onemogućiti provedbu presuda Evropskog suda za ljudska prava poput presude Sejdić-Finci i to je konačno zakon koji ingnoriše zahtjeve OSCE-a i ODIR-a o tome da se naprave izmjene koje će garantovati transparentnost, integritet i poštene fer izbore”, kazao je Izetbegović.

Podsjetimo, zahtjev za razmatranje ovog zakonskog prijedloga uputili su poslanici iz Kluba hrvatskog naroda Dragan Čović, Lidija Bradara, Marina Pendeš i Bariša Čolak.

Predlagači ovim zakonskim prijedlogom predlažu da se član Predsjedništva BiH iz reda Hrvata bira među hrvatskim kandidatima, po elektorskom modelu, koji su osvojili najviše glasova u najmanje tri od pet kantona, i to Hercegovačko-neretvanskom (HNK), Srednjobosanskom (SBK), Zapadnohercegovačkom (ZHK), Livanjskom i Posavskom kantonu.

Mandat za političku stranku

Predložili su i da se na novi način biraju delegati u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, pa tako da se od 17 delegata iz reda hrvatskog naroda, njih 16 bira iz skupština kantona na način da se iz HNK biraju četiri, po tri iz SBK i ZHK, te po dva iz Livanjskog, Zeničko-dobojskog i Posavskog kantona.

Delegati hrvatskog naroda iz Tuzlanskog kantona, Kantona Sarajevo, Unsko-sanskog i Bosansko-podrinjskog kantona zajedno biraju jednog, navedeno je u prijedlogu.

Predložili su i način izbora delegata iz reda bošnjačkog i srpskog naroda, te ostalih u Dom naroda Parlamenta FBiH.

HDZ-ovi delegati, između ostalog, u izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH predlažu da mandat pripada političkoj stranci, a ako nosilac mandata istupi iz stranke, onda ga dobija idući sa liste te stranke.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar