Novi pokušaj debate, nova drama: “Bakire, čekam te sutra na državnoj televiziji”

Vijesti 26. sep 202213:56 9 komentara
N1

Nova debata kandidata iz reda bošnjačkog naroda u sklopu predizborne kampanje trebala se emitovati večeras na TVSA, saopćeno je danas. Kako je saopćio jedan od kandidata, Mirsad Hadžikadić, debata je otkazana a "Izetbegović se neće pojaviti, a Bećirović nije ni odgovorio".

“Maloprije sam dobio poziv sa TVSA – debata kandidata za člana Predsjedništva BiH, koja se trebala snimati u 13:00 sati, a emitovati večeras u 20:00 sati, je otkazana.Razlog: Izetbegović rekao da neće doći, a Bećirović nije odgovorio na poziv”, naveo je Hadžikadić.

Ja sam svoje učešće na svim debatama potvrdio onog momenta kada sam dobio poziv, bez kalkulacija, svjestan da je to prije svega pravo građana da upoznaju kandidate i obaveza kandidata da se predstave građanima. TVSA kaže da otkazuju jer ne žele da se ponovi scenarij sa N1. Zašto? Zar i to nije način da građani upoznaju kandidate za najčasniju poziciju u državi, one koji će nas predstavljati u unutrašnjim i međunarodnim odnosima? Zar i takav čin nije pokazatelj karaktera i sposobnosti kandidata da se suoči sa drugim vizijama, idejama i razmišljanjima? Da li javni servis ima pravo da na ovakav način zaštiti druge kandidate i utječe na formiranje mišljenja javnosti?“, dodao je Hadžikadić.

Voditelj tražio od Izetbegovića i Bećirovića da govore engleski jezik

Kaže da je mislio da će “kandidati shvatiti značaj ovakvog sučeljavanja”.

Nakon debate na FTV-u, mislio sam da su kandidati shvatili značaj ovakvog sučeljavanja. Opet sam pogriješio. Izgleda da se izborne kampanje i spremnost na stvarnu prezentaciju građanima svode na kalkulacije: koji je medij važniji, koji je protukandidat važniji i šta će donijeti više političkih poena.

Bakiru Izetbegoviću je danas nešto drugo bilo važnije – vjerovatno namješteni stranački skup ili plaćeni medijski nastup. Bećirović svakako misli da se kandidovao za poziciju Bakira Izetbegovića, a ne za poziciju člana Predsjedništva BiH“, naveo je.

“Ni jedan ni drugi nisu svjesni odgovornosti pozicije za koju se kandiduju. Nisu svjesni ni odgovornosti prema državi, ni prema građanima. Ovo su koncepti između kojih mi trebamo birati i zbog kojih ne treba postojati treći put? Ja na to ne mogu pristati. Sada sam ubijeđen više nego ikada da smo ispravno odlučili što smo građanima ponudili stvarnu alternativu, jer mi nudimo znanje, sposobnost i odgovornost!”, poručio je Hadžikadić.

Bećirović: Potvrdio sam dolazak na TVSA, a Izetbegović je kukavički opet pobjegao

Denis Bećirović, kandidat ujedinjene opozicije za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, izjavio je kako je “odluka predsjednika SDA Bakira Izetbegovića da se ne odazove u debatu na Televiziji Sarajevo (TVSA) jasan pokazatelj kako Izetbegović kukavički bježi od TV debata kao što je to radio i zadnjih deset godina”.

Bećirović se oglasio nakon što je Televizija Sarajevo (TVSA) otkazala planiranu debatu kandidata za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine jer je “kandidat SDA Bakir Izetbegović obavijestio ovu televiziju kako se neće pojaviti na debati”.

S obzirom na to da su se u medijima pojavili lažni navodi kako nisam odgovorio na poziv Televizije Sarajevo, ovim putem želim istaći da sam ranije obavijestio pomenutu televiziju kako sam spreman pojaviti se u svim debatama – uključujući i debatu na TVSA. Bakirov privatni „savjetnik“ kojeg potura građanima već drugi izborni ciklus, a kojem je tu poziciju i javno dodijelio u prethodnoj debati, neće mu pomoći u izvrtanju činjenica“, kazao je.

Reakcije na Izetbegovićev engleski i Bećirovićevo “hajde da se malo uozbiljimo”

Neodgovornost, bahatost, bijeg i laž prepoznatljivi su odgovori Bakira Izetbegovića u situacijama u kojim se mora suočiti s istinom i činjenicama. Bakire, čekam te sutra na državnoj televiziji“, zaključio je Bećirović.

Podsjetimo, prošle sedmice kandidati su se trebali sučeliti u emisiji Pressing na N1 u srijedu kada je Bećirović napustio studio, a Izetbegović nije došao. Potom su se sve trojica “sukobili” u sklopu debate na FTV, kada je pažnju publike najviše privuklo izražavanje kandidata na engleskom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare