Novi pretresi u slučaju Memić, ovaj put bez hapšenja

Vijesti 16. sep 202119:26 0 komentara
N1

Jutros pretresi na tri lokacije. Dvije nekretnine u vlasništvu su obitelji Budnjo, a pretresen je i stan prometnog vještaka Ševala Kovačevića. Riječ je o nastavku istrage u predmetu Dženan Memić. Uhapšenih nije bilo, a izuzeti su određeni predmeti. Državno tužiteljstvo provjerava postoje li dokazi o umiješanosti Muamera Budnje i Ševala Kovačevića u kaznenim djelima u ovom predmetu.

Pretresi od ranog jutra. Jedna od lokacija Bosmal, prostor koji koristi Muamer Budnjo. Brojni policijski službenici, istražitelji. Nešto iza osam sati, završavaju posao i odlaze.

Među pretresenim lokacijama je i ilidžanski hotel Crystal, također u vlasništvu porodice Budnjo, te stan u naselju Nova Otoka, u posjedu Ševala Kovačevića.

“Cilj pretresa je bio pronaći određene dokaze koji se odnose na predmet Dženan Memić koji se vodi pred Tužilaštvom BiH. Pretresi su završeni određeni predmeti su izuzeti i policijski službenici će o tome sačiniti izvještaje shodno zakonom propisanim procedurama”, kazao je Mirza Hadžiabdić, portparol MUP-a KS.

Niko nije uhapšen, ali niko nije nedodirljiv, kaže Muriz Memić.Godinama tvrdi, kako su članovi porodice Budnjo, učestvovali u brisanju krucijalnih dokaza, koji bi jasno uputili na ubice njegova sina Dženana. Riječ je o snimcima videonadzora u hotelu Kristal, čiji su vlasnici.

“Ali vidjet ćemo još ulogu Muamera Budnje, to ćemo još vidjet ćemo, neka radi državno Tužilaštvo, znam ja mnogo više ali evo neću ja ništa unaprijed govoriti, ali ovo je veliki korak zbog građana, zbog javnosti što sada konačno znaju da ja govorim istinu i da smo dokazali i Vrhovni sud je to pokazao i neka vide da nisu nedodirljivi, mislili su da je to zavšena priča ipak nije. Mora Dalida Burzić snositi odgovornost za ovo što je napravila BiH, nije ovo samo meni napravila, ovo je ona napravila svim građanima”, smatra Memić.

Advokat: Ništa nije izuzeto, sve je dobrovoljno predato

“I ovo vještačenje koje je uradio Ševal Kovačević je urađeno na osnovu izmišljenih paramatara, ti parametri su jednom izmišljani i te okolnosti na rekonstrukciji događaja na kojoj je bila prisutna i Alisa Mutap, a nakon toga je vještak odstupio od tih okolnosti i suprotno Zakonu koji kaže kada je potrebno ocijeniti neke činjenice ili ih utvrditi uz pomoć stručnog znanja on je nalaz napravio na osnovu nekih nepostojećih, izmišljenih okolnosti, zbog toga je taj nalaz Kantonalni sud a kasnije i Vrhovni odbio kao neprofesionalan”, kazao je Ifet Feraget, advokat porodice Memić.

Advokat Muamera Budnje kaže, jutros ništa nije izuzeto, sve je dobrovoljno predato policiji i Tužilaštvu. Ponavlja još jednom da njegov klijent nema nikakve veze s ubistvom Dženana Memića, ali ni prikirivanjem dokaza.

“Muamer Budnjo je pozvan kao odgovorna osoba, kao direktor, da tužioci provjere postoje li još neki dokazi u hotelu Crystal i eventualno da nisu u njegovom stanu i vršene su te provjere. Jedan vrlo korektan postupak, moram pohvaliti pripadnike Kantonalne policije, sve brzo završeno, nije bilo nikakvog oduzimanja ali je bilo dobrovoljne predaje, jer smo mi sve što su zatražili, sredstva komunikacije itd. mi smo to sve dobrovoljno predali tvrdeći da Muamer Budnjo nema nikakve veze s tim kao što tvrdimo cijelo vrijeme”, kazao je Vlado Adamović, advokat Muamera Budnje.

Inače suđenje Alisi i Zijadu Mutap, Hasanu Dupovcu, Josipu Bariću, Muameru Ožegoviću počinje 7. oktobra. Optužnica ih tereti da su od 2016. dio organizovane kriminalne grupe koja je učestvovala u prikrivanju dokaza o načinu na koji je Dženan Memić zadobio povrede od kojih je premino. Tužilaštvo će pred Sudsko vijeće izvesti više od 80 svjedoka.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!