Dom naroda FBiH i Vijeće naroda RS na Ustavnom sudu

Vijesti 30. maj 202222:02 > 22:46 1 komentar

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić podnio je apelaciju Ustavnom sudu BiH u kojem traži ukidanje mehanizma zaštite vitalnog nacionalnog interesa. Komšić je dodatno zatražio da ukinu odredbe prema kojima se da svaka odluka ili zakon moraju usvojiti u oba parlamentarna doma, Zastupničkom i Domu naroda, i to u istovjetnom tekstu.

Zahtjevom se od Ustavnog suda BiH traži da proglasi “neustavnim odredbe koje isključivo konstituentnim narodima daju mogućnost da u okviru Doma naroda FBiH i Vijeća naroda RS, kao vitalni interes proglase sve što žele i na taj način blokiraju sve zakonodavne postupke”, ističe Željko Komšić u zahtjevu za ocjenom ustavnosti.

Traži i da se se utvrdi i da su odredbe kojim se svaka odluka/zakon mora usvojiti u oba parlamentana doma, to u istovjetnom tekstu u Federaciji nespojive s principom demokratije, ili kako pojašnjava pravni savjetnik člana Predsjedništva BiH, Dom naroda nije isto što i Predstavnički dom.

U entitetskim ustavima se navodi da je vitalni nacionalni interes “ostvarivanje prava konstitutivnih naroda da budu adekvatno zastupljeni u zakonodavnim, izvršnim i pravosudnim organima vlasti, jednaki u donošenju odluka. Identitet jednog konstitutivnog narod treba biti zaštićen kroz pitanja obrazovanja, vjeroispovijesti, jezika, kulture, tradicije, sistema javnog informiranja”, odnosno druga pitanja ko tako smatraju dvije trećine jednog od klubova delegata konstitutivnih naroda u Domu naroda FBiH ili Vijeću naroda RS. Klubovi “Ostalih” nemaju to pravo.

Podsjetimo da je upravo Dom naroda FBiH bio glavna prepreka u pregovorima HDZ i SDA oko izmjena Izbornog zakona. U SDA su tražili reduciranje ovlasti Doma, pozivali na uspostavu tijela po uzoru na Vijeće naroda RS, u HDZ u odgovorili kako se radi o mehanizmu zaštite.

Određenih pomaka ipak je bilo, tada je tvrdio Elmedin Konaković, upravo oko vitalnog nacionalnog interesa, no u SDA nisu željeli potpisati.

U javnosti se inače rijetko spominje da je Ustavni sud BiH 2015. godine djelomično uvažio zahtjev Željka Komšića proglasivši neustavnim odredbe ustava Federacije i RS-a kojim se regulira izbor predsjednika i potpredsjednika tih entiteta. No nije naložio brisanje “sve dok u domaćem pravnom sistemu ne budu usvojene ustavne i zakonodavne mjere kojima se okončava postojeća neusklađenost Ustava Bosne i Hercegovine i Izbornog zakona s Evropskom konvencijom za ljudska prava” na koju se Željko Komšić pozvao i u posljedrnjm zahtjevu .

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare