Novi snijeg stiže u Bosnu i Hercegovinu

Vijesti 09. apr. 202116:231 komentar
Podijeli:
Izvor: N1

Od vikenda koji je pred nama, u Bosni i Hercegovini će preovladavati sunčano i toplije vrijeme. No, promjene vremenskih prilika uslijedit će već sredinom sedmice.

Kako je za N1 rekao Dženan Zulum iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda, od ponedjeljka “izlazimo iz minusa”.

“Za dane vikenda u BiH bit će nešto toplije vrijeme u odnosu na prethodne dane koje će usloviti južno strujanje zraka. U subotu će temperature biti negativne ujutro od -3 do 3 stepena, a dnevne od 13 do 18 stepeni. Nedjelja će biti nešto toplija. Jutarnje temperature do 6 stepeni, a maksimalne dnevne do 20 stepeni”, rekao je Zulum.

U ponedjeljak će jutarnje temperature biti od 3 do 8 stepeni Celzijusa, dok će maksimalna dnevna ići do 23 stepena.

“Prema sadašnjim pokazateljima u utorak dolazi do nove promjene. Pored pada temperatura, očekujemo padavine koje bi u pojedinim krajevima naše zemlje mogle biti u vidu snijega. Padavine se očekuju u noći s utorka na srijedu”, rekao je Zulum.

”Zadnju riječ ima snijeg”

Do stabilizacije vremena doći krajem radne sedmice, kao i do porasta temperatura. Ali, neće potrajati. Nakon 4-5 dana slijedi ponovo pogoršanje u vidu kiše koja će trajati nekoliko dana.

Komentirajući tzv. pučku meteorologiju, prema kojoj vremenske prilike prvog i zadnjeg dana ramazana budu iste, kazao je da se dešavalo, ali da nisu analizirali te stvari.

“Prema narodnom predanju ‘dobra zima će usloviti dobri ljeto’ i obratno. Nismo mogli naći neku sličnost u tome. Kada je riječ o predanju ‘snijeg je uvijek stariji od mraza’, na našim prostorima zadnju riječ uvijek ima snijeg”, kazao je Zulum.

Pogledajte kompletan razgovor.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar