Novi/stari predsjednik Asocijacije mladih SDA: Do 35. mogu obavljati funkciju

Vijesti 30. maj 202218:46 > 19:02 1 komentar

Na petoj konvenciji Asocijacije mladih SDA pod nazivom "Nova generacija", odabrano je novo rukovodstvo asocijacije. Za predsjednika je jednoglasno izabran Haris Šabanović. Danas je bio gost N1.

Na početku je kazao da ima 32 godine i da je po statutu SDA još u kategoriji mladih, te da to može biti do 35 godine.

“Zadovoljstvo mi je bilo što smo na ovoj konvenciji napravili jedno novo pravilo, a to je da svi mladi izabrani dužnosnici SDA su bili automatski delegati na konvenciji. Svi vijećnici, načelnici… Bilo mi je zadovoljstvo da sam imao dva mlada načelnika i premijera i da su meni bili delegati. U Tuzlanskom kantonu smo uspjeli staviti za novog premijera jednog momka koji je vrlo čestit i dokazan, a 1988. je godište. Od načelnika Breze Vedada Jusića do doktora Malika Ejubovića koji govori sedam svjetskih jezika. Niz je takvih ljudi koji su ušli u rukovodstvo SDA”, rekao je Šabanović.

“SDA nema veze sa Stavom”

Komentariso je i Asima Sarajlića, delegata u državnom Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, rekavši da je  izabran u Dom naroda i mandat pripada njemu, te da je izborni zakon takav da ne pripada mandat stranci.

“Može on otići s te pozicije, ali to je njegova lična odluka, ali dao je ostavku na sve pozicije u SDA”, kazao je. Nije bio siguran da li je Sarajlić dao ostavku u organima stranke, ali da je i dalje član SDA.

Govoreći o izjavi Izetbegovića o punim džamijama, naveo je da je “to bio jedan emotivni momenat Izetbegovića i zato je dao takvu izjavu”.

Magazin Stav je nedavno objavio “Odgovor na predizborni upitnik” uz “101 razlog zašto Bakir Izetbegović”.

Šabanović je naveo da je to neka urednička odluka i sloboda u koju on ne bi da ulazi.

“SDA nema nikakve veze s tim medijem. Ja bih se složio da ih ima bar sedam, to jeste da ih ima bar sedmorica koji bi izašli na megdan Izetbegoviću ako se radi o priči i Predsjedništvu BiH”, rekao je.

“Kukić i Kausmović – ozbiljni kapitalci”

Kazao je i to da je Alija Izetbgeović rekao da je SDA velika stranka i da tu dođe svašta, te da stranka treba da se čisti.

“To je jedan proces koji konstantno traje. Mene više brine… Bilo je starijih kolega u SDA koje je bilo puno teže otjerati iz SDA, poput Mirsada Kukića i Fuada Kasumovića. To su bili ozbiljni kapitalci u SDA koji su postali ozbiljan tumor. Postali su sada sagoviornici opoziciji i međunarodnim faktorima. I to je ozbiljan momenat”, istaknuo je.

Izetbegoviću kaže nema šta da zamjeri, ali niko nije bezgriješan.

“Kod njega sam zavolio iskrenost i maksimalno zalaganje”, dodaje.

Šabanović radi u kabinet potpredsjednice FBiH na poziciji savjetnika. Da li ga je stranka nagradila, pitali smo.

“Vidio sam to kao priliku i napredovanje za daljnji rad u političkom životu i da je stranaka je to prepoznala”, odgovorio je.

O ambicijama i planovima za izbore, rekao je da sa time nije opterećen.

“Ako stranka procijeni je li to kandidatura za Skupštinu HNK-a ili Parlament Fedearcije BiH… Nisam opeterećen sa tim. Sa 28 godina, kada sam prvi put bio kandidat, bio sam zadnji na listi. Zanimao me tada šta narod misli o meni. To sam rekao i predsjedniku –  ako me narod ne voli, ne moram se ni baviti sa ovim“, rekao je.

Hoće li Bećirović ugroziti Izetbegovića, upitan je.

“Nemam tu ni najmanje sumnje da će biti Izebegović, ako on bude kandidat. Mi trenutno radimo na tome da se izbori dese“, zaključio je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare