“Novi zakoni o porezu i doprinosima neće omogućiti rast najniže plate u FBiH”

Novi dan 15. nov 202110:52 > 12:09 1 komentar

Zakoni o porezu na dohodak i doprinosima za Federaciju BiH su ponovno upućeni u parlamentarnu proceduru izazvavši gomilu reakcija, što među opozicijom, što kod ekonomista i građana. Ekonomisti Adis Muhović u studiju i Zoran Pavlović, te zastupnik u Parlamentu FBiH Damir Mašić, govorili su o ovoj temu u Novom danu.

Adis Muhović smatra da ovo neće omogućiti povećanje najnižih plata u Federaciji BiH.

“Činjenica je da set ovih zakona dobar je korak u smjeru smanjenja poreskog opterećenja rada u FBiH i pozitivno afektira sve nivoe plata, kada gledamo samo neto plate bez neoporezivog dijela plata. Neoporezive naknade uključuju se u poresku osnovicu, tako da najniža primanja čiji dobar dio čine ovi neoporezive naknade biće negativno afektirane. To znači da će ti radnici poskupiti poslodavcima ako žele da zadrže ista primanja za radnike”, kazao je.

“Presipanje iz šupljeg u prazno”

Damir Mašić tvrdi da je su ovi zakoni “presipanje iz šupljeg u prazno”.

“Postoji razlika između plate i primanja. Plata može nominalno biti povećana, ali će primanja ostati ista ili čak biti i smanjena. U primanje ne ulazi samo neto plata, ulaze topli obrok, regres, naknada za prevoz, itd. Te stvari se sada oporezuju i samim time što će ulaziti u poresku osnovicu, će možda nominalno povećati platu, ali neće primanja”, rekao je.

Smatra da se ovdje radi o još jednoj “kvazi-reformi”.

“Nekoliko godina su ti zakoni u proceduri. Bili su povučeni. Očigledno ponovo nije obavljena javna rasprava. Kada vidite analize ekonomskih stručnjaka, vidjećete koliki je dijapazon svih mogućih zamjerki na ova dva zakona”, istakao je.

“Direktno opterećenje radnika”

Prema riječima Zorana Pavlovića, opterećenja koja se moraju platiti predstavljaju direktno opterećenje radnika.

“Ako želimo povećati konzumaciju, potrošnju, rast uplata po osnovu indirektnih poreza, mi moramo raditi na povećanju plata. Plata mora rasti i ne može biti opterećena zato što bilo koja vlada mora da kupi nove automobile. Imamo jedan vrlo neobičan koncept da optereti poslodavca i radnika što više, da bi što više novaca moglo ostati za one koji su na izabranim pozicijama”, ističe Pavlović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare