“Novim zakonom prestaje zaštita porodica s djecom i podrška natalitetu”

Vijesti 28. mar 202213:55 0 komentara
Tri plus

Udruženje 'Porodice tri plus' uputilo je hitan zahtjev Vladi FBiH i svim parlamentarnim zastupnicima, u kojem pozivaju na preispitivanje predloženog zakona o porezu na dohodak, jer se istim ukida Član 24. s koeficijentom odbitka kojim se obračunava veća plata za roditelje s djecom

Iz Udruženja navode koliko bi zapravo plata bila manja u odnosu na broj djece koje roditelj/staratelj ima.

“Naša zabrinutost se temelji na činjenici da radnik koji ne izdržava nijednog člana porodice i ima platu 1.500 KM će usvajanjem novog zakona imati prihod manji za svega 6,49 KM na mjesečnom nivou, tj. 77,88 KM na godišnjem nivou; dok će radnicima koji imaju jedno dijete to godišnje umanjenje biti više nego duplo, tj. 257,88 KM, za dvoje djece je razlika 509,99 KM, za troje 833,88 KM, dok će za četvero izdržavane djece plata biti za 1.157,88 KM manja na godišnjem nivou. U vremenu demografske katastrofe, odlaska mladih i velikog pada nataliteta, ne smijemo dopustiti usvajanje zakona koji onemogućuje podršku porodicama”, istakli su iz Udruženja.

Od vlasti traže da ponude rješenja koja bi još jače podržala porodice s djecom, pogotovo mlade.

“Predlažemo da se u Zakonu ostave odredbe Člana 24. koji reguliše koeficijent odbitka za izdržavanje bračnog druga i djece, gdje se za bračnog druga i svako naredno dijete koeficijent odbitka uvećava, čime bi lični odbitak bio umanjen, a lični dohodak uvećan. Također, predlaženo da se za porodice rezidente primjenjuje trenutna stopa 10% poreza umjesto predloženih 13%”, kazali su iz Udruženja ‘Porodica tri plus’.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!