Novinari i aktivisti iz BiH i Srbije: Saznati činjenice o ratnoj prošlosti

Vijesti 21. maj 202119:32 > 19:47 0 komentara

Mladi aktivisti i novinari Bosne i Hercegovine i Srbije, okupili su se u Sarajevu radi zajedničkog cilja: Saznati činjenice o ratnoj prošlosti dvije države, te uspostaviti saradnju koja će imati čvrst temelj za naredne generacije.

Posjetom mjestima stradanja u proteklom ratu, na simboličan način poslali su poruke mira.

Projekat je osmišljen radi unapređenja saradnje mladih BiH i Srbije, stavljajući tačku na ratnu prošlost. Mladi novinari iz Srbije kažu da je ovo prilika da vide, posjete i nauče stvari koje nisu mogli kroz svoje formalno obrazovanje.

“U suštini, ono što je svima jasno je da je našem obrazovanju potrebna dopuna i da ovo što smo učili u toku školovanja, prosto, nije dovoljno”, izjavila je Divna Prusac iz Nezavisnog društva novinara Vojvodine.

Novinari: Poruka poslijeratnoj generaciji

Putem seminara, mladi će imati priliku da na osnovu istorijskih činjenica, sami kreiraju multimedijalni sadržaj, kroz koji će predstaviti svoja istraživanja.

“Okupili smo ljude na ovom seminaru, kako bi pokrenuli priču o temama vezanu za ratnu prošlost naše dvije države”, poručio je Muhamed Tucaković iz Udruženja Zaboravljena djeca Sarajeva.

Ne kaže se bez razloga da na mladima svijet ostaje.

“Poslijeratnoj generaciji je poruka da treba svi da se pomirimo i da gledamo unaprijed, a ne unazad”, stav je Ivana Subotića, novinara.

Posjetu mjestima stradanja u proteklom gradu, mladi aktivisti i novinari nastavili su u pratnji istoričara Nikolasa Mola.

Mustafić: Moramo imati dijalog

“Mislim da je važno da mladi ljudi iz Srbije stalno dolaze ovdje, da vide šta se desilo ovdje, zajedno sa kolegama iz BiH”, rekao je Mol.

Mladi novinari iz Srbije imali su priliku da prisustvuju i Umjetničkoj praksi, u službi suočavanja sa prošlošću.

“Ja ću se potruditi da budem iskren, otvoren i da imamo dijalog. Ne moramo o svemu imati mišljenja, ali mi u našem društvu sigurno moramo njegovati dijalog”, rekao je reditelj Dino Mustafić.

Poruke mladih aktivista i novinara trebalo bi da budu primjer političarima, koji na marginama prošlosti ustrajavaju zarad svojih političkih ciljeva.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!