Novinari su među najugroženijima, ali nisu na listi prioriteta za vakcinu

Vijesti 31. mar 202119:30 > 02. apr 2021 15:17 0 komentara

Vakcinaciju u mnogi vide kao spasonosno rješenje, a i zdravstvena struka je u Bosni i Hercegovini jasna. Međutim, nije jasno baš kako će izgledati prioriteti. Ni novinari koji su svakodnevno u velikom riziku od zaraze nisu dospjeli na listu prioriteta.

“Novinari su kategorija koja ne spada u prioritete. Kada narušite jednom sistem prioriteta onda se čitava piramida ruši. Novinari neće biti stavljeni u prioritet sve dok ne bude završena prva linija zdravstvenih radnika”, rekao je ministar zdravstva KS Haris Vranić.

Nisu ni u drugim dijelovima Bosne i Hercegovine novinari i novinarke kategorija na koju se obraća posebna pažnja u ovim trenucima krucijalnog određivanja spram prioritetnih u vakcinisanju. Ipak, pominju se, kao kategorija iza jedne, druge, treće…

“Mislim da ćemo u ovoj sedmici završiti zdravstvene djelatnike. Uskoro ćemo krenuti na starije od 65 godina, da bismo kasnije krenuli u cijepljenje rizičnih grupa. Trebamo razmišljati o pacijentima na dijalizi, pa onda dijabetičarima, hroničnim pacijentima, onda vatrogasci, policija, novinari”, rekao je Nermin Avdić, direktor Zavoda za javno zdravstvo HNK.

Iz krovnog bosanskohercegovačkog novinarskog udruženja, poručuju – sve što imamo priliku čuti od nadležnih – posebno posljednja izjava ministra u Sarajevu, dodatno je ulje na vatru ponižavanja. Predsjednik Udruženja BH Novinari Marko Divković kazao je kako je to “nastavak ponižavanja svih građana BiH, a pritom i novinara”.

“Što se tiče novinara, tu je poniženje još gore, budući da su nam i epidemiolozi davno rekli – a i sami smo se uvjerili – da smo među najugroženijima. Izjava kantonalnog ministra nije ništa neočekivano, zapravo očekivano ako se gleda kroz prizmu kako vlast funkcionište”, dodao je.

Po svemu sudeći, novinari neće biti na listi prioriteta za vakcinaciju sve dok se ne vakcinišu i farmaceuti. Naravno, s razlogom, u stalnom su kontaktu sa oboljelima. A upravo oni koji odlučuju ko je prioritet novinare svakodnevno pozivaju – na press konferencije ili ulaske u COVID odjele. Pozivaju ih i da izvijeste o tome kako se oni vakcinišu, zbijeni u malim prostorijama čekajući strpljivo na svoj red.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!